ZUS - DRA - zachowanie terminu

• Autor wątku Autor wątku bank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bank

Użytkownik
Odpowiedzi
93
Czy jeżeli nie pracował ktoś pełnego miesiąca to należy w druku DRA zmieszyć podstawe skladek w formularzu?
Czy jeżeli żle DRA został wypełniony to znaczy, ze nie został złożony?
ZUs odesłał DRA listem zwyklym i napisał, ze jest zle wypełniony to znaczy, ze termin zlozenia jest nei zachowany.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą "pracą"?
Jeśli działalność gospodarcza nie była prowadzona przez pełen miesiąc (np. choroba udokumentowana drukiem ZUS ZLA), to zmniejsza się proporcjonalnie podstawę ubezpieczeń społecznych, natomiast podstawa ubezpieczenia zdrowotnego jest niepodzielna.
Najważniejsze jest dotrzymanie terminu opłacania składek.

Skladki zostaly oplacone w terminie, a dzialalnosc byla prowadzona nie caly miesiac. DRA został wysłany poczta.
Kwota skladek na ub. spoleczne spoleczne zostala zmiejszona proporcjonalnie, a na zdrowotne oplacona w calosci. Podstawa była w druku byla wpisana w całości (a widocznie od spolecznego trzeba byla ja tez zmiejszyć i to jest ten błąd).
Zus przylal list polecony, ze nie ma dekaracji i żąda natychmiastowego dostarczenia pod groźbą naliczenia czegoś tam, a dwa dni pozniej Zus przylal list zwyly z moja delkaracją DRA i z informacją, że deklaracja jest wypełniona blednie, nie wchodzi do systemu i w zwiazku z tym uznaje się, że nie zostala złożona.
Czy jest taki przepis, ktory mówi, że jak się źle zloży deklaracje to tak jakby sie ja nie zlozylo??

Trudno mi ustosunkować się, co zostało źle wypełnione nie widząc DRA.
Jeśli system odrzucił, to widocznie składki od podanej podstawy zostały błędnie wyliczone. Często tak bywa gdy wypełnianie druków odbywa się ręcznie, szczególnie jeśli chodzi o niepełne miesiące.
Proszę prawidłowo zrobić wyliczenia i ponownie złożyć starannie wypełniony druk Ponieważ poprzedni nie został zarejestrowany w systemie, obecnego nie należy składać jako korektę (kod 02), tylko z kodem 01. Kary raczej żadnej nie będzie :).

Powrót