Zus i inne instytucje

• Autor wątku Autor wątku Payaya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Payaya

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Nie wiem czy pisze na dobrym forum ale mam strasznie zagmatwany problem. Mianowicie, 31.10.2019r urodzilam syna i z tym dniem zostalam zwolniona z pracy poniewaz mialam umowe na czas okreslony. Dostalam papiery z pracy i kazali jechac do zus. W miedzy czasie okazalo sie ze nie minelo 300 dni od rozwodu z moim bylym mezem i moj partner nie moze uznac i ubezpieczyc dziecka a dziecko nosi nazwisko bylego meza. Cala sprawa jest o tyle kuriozalna gdyz mieszkam i zyje z obecnym partnerem 3 lata natomiast rozwod dostalam dopiero 4.01.2019r. Niestety pogodzilismy sie juz z tym absurdalnym prawem i wnieslismy do sadu o zaprzeczenie ojcostwa. I teraz moje pytanie brzmi nastepujaco,:
1. Czy moge w ZUS zalatwic wszystkie dokumenty sama i ubezpieczyc dziecko bez udzialu bylego meza? Bo po 1 nie chce z nim miec nic wspolnego, po 2 on takze nie chce wiec dla niego cala sytuacje jest rownie nieprzyjemna co dla mnie.
2. Czy moge dziecko zarejestrowac w nfz sama ?

Nadmienic chcialam jeszcze iz moj syn Leon ma obecnie nazwisko po bylym mezu, natomiast ja mam swoje panienskie nazwisko, a moj obecny partner jeszcze inne. Prosze o odpowiedz.

Powrót