zus i renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku chudy116
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chudy116

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam

mam pytanie pobierałem rentę rodzinną po zmarłych rodzicach renta ta przysługuje do 25 roku życia a ja ukończyłem 25 lat 29 sierpnia tego roku i ZUS przyznał mi wypłatę tej renty do 30 września jestem na ostatnim roku studiów i moja obrona jest ustalona do 15 grudnia złożyłem wiec pismo do ZUS z prośba o przedłużenie wypłaty a ZUS odmówił mi ze względu na to że już ukończyłem 25 rok życia a oni mogą przedłużyć rentę tylko wtedy gdybym był na ostatnim roku studiów a że ostatni rok studiów upłynąl 30 września to już mi sie nie należy ! moje pytanie więc brzmi następująco : dlaczego mi nie chcą wypłacić skoro nadal oficjalnie jestem studentem politechniki mam status student a moja obrona została przedłużona nie z mojej winy , a według uczelni jestem na 4 roku 7 semestrze i takie zaświadczenie zaniosłem do ZUS z podpisem dziekana i z notatką ze zachowuje wszystkie prawa studenta, więc według mnie jestem uprawniony gdyż posiadam status studenta który jest do momentu złożenia pracy dyplomowej !! czy ktoś maiła może taki problem
z góry dzieki za odpowiedz

no tak był poruszony ale nie ma w nich takiej sytuacji jak moja tzn ja teraz czekam tylko na obronę pracy dyplomowej która mi się przedłużyła nie z mojej winy, a na zajęcia nie chodzę !!!

czy ktoś wie jak napisać pozew do sadu pracy i ubezpieczeń społecznych i czy to coś kosztuje?

Powrót