ZUS, komornik a pismo

• Autor wątku Autor wątku cobra21_21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cobra21_21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Piszę w imieniu mojej Koleżanki, szukam dla Niej pomocy, ja się nie znam na wszelkich urzędowych sprawach.
Moja znajoma miała kiedyś działalność gosp. Pracowała za granicą. Przesyłała kasę na ZUS do Męża a ten miał jej to opłacać. Okazało się, że Mąż przepił kasę a jej przyszło zawiadomienie o zapłaci kwoty około 8 000 PLN. Teraz pracuje i weszli jej na wynagrodzenie.
Jej sytuacja jest ciężka. Sama utrzymuje rodzinę, Mąż i ona mają kredyty ( jeszcze sprzed ślubu) i w sumie już maja problem z opłatami. Teraz doszedł ZUS.
Znajoma dowiedziała się, że można napisać pismo do ZUS-u o rozłożenie kwoty na raty. Ja jej się dziś dowiadywałam, powiedziano mi, że kredyt otrzyma, jeśli udowodni, że jest w stanie opłacic kredyty, życie i jeszcze ich... A to będzie trudne...
Jak napisać pismo, żeby rozłożyli jej kwotę na raty? może ktoś podpowie jak to zrobić?
Z góry dziękują za odpowiedź.

Jakkolwiek, bo i tak w celu rozpatrzenia tego wniosku poproszą o całą stertę dokumentów na temat sytuacji majątkowej.

To czy wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie zależy od paru spraw. Po pierwsze jeśli działalność została wykreślona w organie ewidencyjnym tzn urzędzie miasta i gminy to dokumenty które należy dostarczyć do wniosku o układ ratalny znacznie się zmniejszają. Po drugie ważne jest czy zadłużenie obejmuje też składki za zatrudnionych pracowników. Jeśli tak, to najpierw należy uregulować składki w części finansowanej przez pracowników, bo one z mocy ustawy nie mogą być rozkładane na raty. Po trzecie ważne jest jaką kwotę raty jest w stanie spłacać osoba zadłużona. Bo jeśli jest to zbyt mała kwota tzn zbyt duża liczba rat to ZUS też nie wyrazi zgody. Proszę napisać coś więcej o sprawie.

Powrót