Zus ---> krus

• Autor wątku Autor wątku Przemo1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem tu pierwszy raz i jeżeli źle zamieściłem wątek to przepraszam i proszę o przeniesienie ;)

Mam taką sytuację, rodzice jeszcze w tym roku chcą mi przepisać gospodarstwo rolne (2,5ha) Jestem zatrudniony w niedużej prywatnej firmie na umowę o pracę na czas nie określony. Pytanie brzmi czy coś stoi na przeszkodzie bym mógł przejść z zus do krus??? Nie wiem czy to ważne ale troszkę przez przypadek mam wykształcenie rolnicze :confused:

wykształcenie tu nie ma nic do rzeczy, teoretycznie mozesz zrezgnować z zusu na krus, a praktycznie to bedzie wygladało tak iż bedziesz pracował na czarno,

I tego się obawiałem... :mad: ciężka decyzja przede mną, nie widzę siebie na wsi jako rolnik... eh, a miało być tak pięknie... :mad: Dziękuję za odpowiedź :brawo:

krus nie jet taki zły, bo w razie straty pracy przechodzi się automatycznie na krus i ubezpieczenie masz,a lata składkowe sie licza,

czyli lepiej teraz nic nie kombinować ze zmianą zus na krus tylko cierpliwie czekać aż mnie wyrzucą z roboty :D a wtedy zostaję rolnikiem i płacę krus. a latka wypracowane na zusie liczą się potem bez problemu w krusie? tak?

oczywiście, jeżeli jestes rocznik 88 (taki sam jak mój) to my pracujemy do 67roku życia i nie wazne czy na zusie czy krusie, tylko tutaj nie wiem jak to jest gdy przyjdzie do renty, jezeli bedzie płacone np 10zus i 10lat krus, moze to liczą czego jest wiecej, nie wiem na jakich zasadach to działa,

oki, rozumiem ;) dzięki serdeczne za pomoc :serce: pozdrawiam

Powrót