zus na koncie bez nakazu płatniczego

• Autor wątku Autor wątku swiderek122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swiderek122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam. Jakiś czas temu mój tato prowadził firmę i po pewnym czasie zaprzestał płacenia składek ZUS, następnie zamknął działalność, konto i po paru latach otworzył znowu jednoosobową działalność pod inną nazwą, założył w innym banku konto i dzisiaj się dowiedział, że ZUS mu zablokował to konto na poczet tego zadłużenia. Czy jest możliwe, żeby ZUS bez nakazu płatniczego zablokował rachunek i to jeszcze otwarty na inną działalność?

Wiesz napewno, że ojciec nie odebrał tytułu wykonawczego z ZUSu? Pewnie odebrał, ale x lat temu.

Założenie działalności z inną firmą (nazwą) nie ma nic do długu osoby fizycznej, dług istnieje nadal i osoba jest nadal zobowiązana go spłacić.

bardzo dziękuję,że mi odpisałeś ale on prowadził firmę i dług jest na firmę poprzednią

Dług nie jest na firmę. Jeli osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą nie ma czegoś takiego jak dług na firmę. Dlużnikiem jest tu osoba fizyczna - Twój ojciec i zmiana nazwy firmy, zamykanie i otwieranie innej działalności nie powoduje, że dług znika.

ja niewiem czy my się rozumiemy. Dług powstał z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej i czy jest to możliwe, żeby zajęli mu konto, które jest przypisane do kogoś innego

rozumiem! Ale czy oni mogą mu siąść na konto?

przepraszam za -tak trudne dla mnie do zrozumienia- pytania

Jak do kogoś innego. Podaj do kogo przypisane jest drugie konto... Napisałeś przecież, że "Jakiś czas temu mój tato prowadził firmę i po pewnym czasie zaprzestał płacenia składek ZUS, następnie zamknął działalność, konto i po paru latach otworzył znowu jednoosobową działalność pod inną nazwą"

1) Inna działalność nie jest nową osobą, a inną nazwą działalności Twojego ojca.

2) Ojciec cały czas jest dłużnkiem.

3) Zmiana nazwy działalności nie powoduje, że jest się inną osobą :)

4) Dług istnieje, mogą więc "siąść na konto".

czy jak będę miała jeszcze jakieś pytania mogę się zwrócić?

dziękuję i do następnego razu:)

Powrót