ZUS pozbawił mnie prawa do renty wypadkowej

• Autor wątku Autor wątku alex58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alex58

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 1993r uległem wypadkowi w drodze z pracy.Wskutek tego wypadku doznałem rozległego urazu głowy i kregosłupa.
W 1994 r. przeprowadzono u mnie operację głowy.Od tego czasu przebywam na rencie II grupy w zwiazku z tym wypadkiem.
W 2007 r orzecznicy z ZUS pozbawili mnie prawa do tej renty powołujac sie na ustawe z 2002 roku.Czy słusznie?
Czy ta ustawa równierz mnie dotyczy skoro wypadek ten zdarzył sie 9 lat wczesniej.Orzecznicy ZUS w 2002r przyznali mi prawo do tych świadzceń na okres 3 lat pomimo ,ze ustawa ta juz obowiazywała.Przyznali mi równiez w 2005r,do roku 2007.Kto ma rację. Jeżeli ci ostatni ,to zgodnie z tym powinienem zwrócic ZUS nienalezne swiadczenie za ten okres o ile w tym jest zawarta jakas logika.Pomijam aspekt ,mojego obecnego stanu zdrowia,który nie uległ poprawie a jedynie odnosze sie do strony prawnej .Prosze o udzielenie odpowiedzi. Alex.

Czy odwoływał się Pan od orzeczenia orzecznika ZUS?

To właśnie komisja odwoławcza pozbawiła mnie prawa do renty wypadkowej powołując się na ustawę z dn.17.12.1998r i na ustawę z dn.30.102002r.Czy zgodnie z prawem skoro wypdek ten zdarzył sie na kilka lat wcześniej.Alex

Czy zostało to zaskarżone do sądu ubezpieczeń społecznych?

Tak odwołalem się,ale interesuje mnie mnie czy to uzasadnienie decyzjii, miało zastosowanie w moim przypadku.alex.

Nie znamy tego uzasadnienia, trudno więc cokolwiek powiedzieć. Powoływanie się na całą ustawę nie jest uzasadnieniem. Tym bardziej, że nawet nie podał Pan jakie to ustawy.

chodzi zapewne o ustawę z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych i ustawę z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
zasada jest taka decyzje wydaje się na podstawie przepisów obowiązujących obecnie, to że wypadek miał miejsce 9 lat temu jest bez znaczenia - roztrzyga się o prawie do renty na kolejny okres - czyli jest to nowy wniosek ubezpieczonego rozpatrywany w aktualnym stanie prawnym.
sprawa jest już w sądzie i na pewno sędzia też to panu wyjaśni.
pozdr.

Prawdopodobnie :). ale ja z zasady nie "domyślam się".

Powrót