ZUS - Renta rodzinna - pytanie o zaświadczenie o nauce

• Autor wątku Autor wątku kamilk89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilk89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, w tym roku pisałem maturę i skończyłem technikum, jednak nie udało mi się z 1 przedmiotem (dokładniej, zabrakł 1 punkt...) i będę musiał pisać poprawkę w sierpniu. Zaświadczenie ze szkoły do ZUS'u mam donieść do końca sierpnia, jednak dopiero 15 września jest wydanie świadectw maturalnych i gdybym tego samego dnia, zaniósł je na uczelnie to w ciągu kilku dni pewnie otrzymał bym to zaświadczenie.

Moje pytanie jest następujące, czy renta zostanie mi odebrana, jeśli spóźnię się z tym zaświadczeniem ze szkoły o te 15-20 dni? Wypłacaną mam zazwyczaj pod koniec miesiąca około 28. Oprócz mnie, rentę pobiera również moja siostra.

Z góry dziękuje za pomoc.

renta zostanie tobie wstrzymana od września nie będzie wypłAcana ale masz dwie możliwości aby nie utracić pieniędzy-renty:
I

napisz własne oświadczenie że zaświadczenie z uczelni dostarczysz na początku października gdy rozpocznie się rok akademicki

II

jeżeli w ciągu 30 dni od otrzymania decyzji o wstrzymaniu renty rodzinnej dostarczysz zaświadczenie z uczelni wówczas zostanie wznowiona wypłata renty z wyrównaniem od miesiąca w którym wstrzymano jego wypłatę

Powrót