ZUS - Renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Mortis70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mortis70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Piszę ponieważ mam problem z rentą rodzinną a nigdzie w internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.

Jako student I stopnia (inż.) dostawałem rentę rodzinną, po skończeniu studiów poszedłem na II stopień (mgr). Studia rozpoczęły się rok temu ale dopiero teraz po przysłaniu z ZUS pitów zauważyłem, że nie dostawałem renty przez ten okres. Po prostu nie dostarczyłem zaświadczenia, że kontynuuję naukę i przez rok renta nie była wypłacana. Byłem przekonany, że takie pismo zaniosłem. (wiem, że to mój obowiązek i moja wina, że renta nie była dalej przyznana)

Teraz pytanie. Czy po dostarczeniu dowodów na to, że studiowałem przez ten czas i zdawałem semestry jest szansa, że renta za ten okres zostanie wypłacona? Został mi ostatni semestr studiów magisterskich. Dodatkowo podjąłem pracę w maju ubiegłego roku i byłem w ZUS zanieść pismo o szacowanych zarobkach, żeby mi nie zmniejszyli renty i żadnego pisma/informacji o tym, że renta nie jest w ogóle przyznana nie dostałem.

Mam 23 lata, przez ostatni rok nie miałem zarobków, które mogłyby rentę anulować lub ją obniżyć.

Ostatnia edycja:
Co można odpowiedzieć ....
Skoro nie zauważyłeś i jesteś "świadomy", że nie dostarczyłeś zaświadczenia to chyba sprawa jest jasna.

No właśnie sprawa nie jest jasna. Czy jest ktoś, kto spotkał się z takim problemem i wie czy jest możliwość wypłacenia "zaległej" renty?
Nie potrzebuje odpowiedzi typu - "Nie wypłacili Ci bo nie dostarczyłeś zaświadczenia a czy jest możliwość na odzyskanie renty za ubiegłe miesiące to w sumie nie wiem."

ale...jak można nie zauważyć że renta nie wpływa na konto?

Renta przychodziła na konto mamy, którego nie sprawdzałem na bieżąco. Dodatkowo później dostawała emeryturę i te przelewy z ZUS mnie zmyliły, myślałem, że to renta.

Nie ma szans na odzyskanie zaległych rent. Wypłata następuje od miesiąca złożenia wniosku. A wniosku z zaświadczeniem o nauce nie było.

Powrót