ZUS renta

• Autor wątku Autor wątku ksadrian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksadrian

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Pytanie:
Po 17 miesiącach wygralem z ZUSem sprawę w Sądzie Pracy- wyrok prawomocny o rentę.
Teraz ZUS zapłaci mi zaleglą kwotę z 17 miesięcy.
Czy ta kwota będzie powiększona o odesteki karne? Od kogo lub czego to dotyczy? Czy też odsetek karnych nie ma?
Proszę o informację i pomoc

Wyrok musi się uprawomocnić. ZUS wypłaci tylko to co zostało w nim zasadzone.

Pytanie:
W moim pozwie był wniosek o odestki.
W wyroku tego nie ma.
To co powinienem zrobic?
Zaskarżyć wyrok czy też złożyć nowy pozew do Sądu o odsetki? I jaki to byłby Sąd?

W omawianym przypadku w ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyroku, a gdy doręczenie wyroku następuje z urzędu - od jego doręczenia można zgłosić wniosek o uzupełnienie wyroku, jeżeli sąd nie orzekł o całości żądania. Powyższe wynika z art. 351 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U. 2020.1575).

Wniosek o uzupełnienie wyroku wnosimy do sądu, który wydał powyższy wyrok.

Wniosek o uzupełnienie wyroku złożony- Sąd w 5 dni uzupełnił wyrok o odszkodowanie.
Zus złożył wniosek o uzasadnienie wyroku- 5 dni Sąd dał uzasadnienie.
Teraz Sąd wysłał do ZUS wyrok z uzasadnieniem oraz wypożyczył akta sprawy ZUS. Ponadto Zus dobral dodatkowego radcę prawnego.
Mam pytanie:
tzn. wypożyczyć akta sprawy? Kiedy w jakich okolicznościach to się robi i po co?
Co myślicie o zachowaniu ZUS? Czy będzie apelacja?
Proszę o pomoc i odpowiedź.

Wniosek o uzasadnienie to bardzo często zapowiedź apelacji.

Ostatnio, 2.lata temu, jak wygralem z Zusem w Sądzie, Zus też wniósł o uzasadnienie Wyroku, jednak apelacji nie było.
Mnie bardziej interesuje sprawa "wypożyczenia akt sprawy Zusowi" przez Sąd, co to za dzialanie? Podstawa prawna? Po co to się robi i czy to legalne? Teraz ZUS będzie trzymał akta miesiącami... czy ktoś się z czymś takim podobnym spotkał
Czekam na odpowiedź, zwłaszcza że jako strona Sąd nie wypożyczyłby mi akt do domu,a co najwyżej mógłbym mieć wgląd w siedzibie Sądu...dlaczego ZUS jest uprzywilejowany?

Akta sprawy można przeglądać na miejscu w sądzie.

"Sąd wypozycza akta organowi rentowemu - Zus"...
Takie jest konkretnie postanowienie.... zapis w piśmie procesowym,
Więc w czym rzecz? Sprawa?

ksadrian napisał:
Mnie bardziej interesuje sprawa "wypożyczenia akt sprawy Zusowi" przez Sąd, co to za dzialanie? Podstawa prawna? Po co to się robi i czy to legalne? (...)
...dlaczego ZUS jest uprzywilejowany?
To, o co zawnioskował ZUS (i zostało wypożyczone z sądu) to nie są akta sądowe (czyli całość akt z postępowania sądowego w Twojej sprawie) tylko akta rentowe, które ZUS dostarczył do sądu, tj. dokumentacja związana z postępowaniem poprzedzającym wydanie zaskarżonej decyzji.

Zob. np. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 8 września 2008 r. III SPP 14/08: Brak jest szczególnej regulacji w prawie pozytywnym, na podstawie której można by przyjąć, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych z chwilą wszczęcia postępowania odwoławczego przestaje być dysponentem swoich akt rentowych. W nich zaś znajduje się dokumentacja związana z postępowaniem poprzedzającym wydanie skarżonej decyzji, a jednocześnie dotycząca uprawnień ubezpieczonego do dalszych świadczeń z ubezpieczeń społecznych. (...) Nie ma jednak podstawy prawnej (choćby w regulaminie urzędowania sądów) do autorytatywnego powielania dokumentacji znajdującej się w aktach rentowych na użytek sądowej sprawy odwoławczej. Inaczej ujmując, trudno forsować odmowę (zakaz) udostępniania organowi rentowemu jego akt, (...)
Konieczność krótkotrwałego udostępnienia przez sąd ubezpieczeń społecznych akt rentowych Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych dla załatwienia kolejnej sprawy ubezpieczonego stanowi przyczynę usprawiedliwiającą przedłużenie postępowania apelacyjnego, co uzasadnia oddalenie skargi na przewlekłość postępowania.

Rozumiem, dziękuję.
Tylko ciekawi mnie po co ZUS to robi?
Apelacja, czy wypłata szybsza renty?

Raczej wniesienie apelacji od wydanego orzeczenia.

Powrót