Zus ubezpieczenie.

• Autor wątku Autor wątku marcinth3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinth3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich. Mam w domu problem a mianowicie chodzi o ubezpieczenie w zusie. Mój tato jest rencistą i miał rętę teraz do końca lutego i termin do orzecznika. Jednak los tak chciał że wylądował w szpitalu i właśnie czeka na koronografię. Z tego co się dowiedziałem ubezpieczenie jest jeszcze ważne do 30 marca. Co teraz robić w takiej sytuacji? Leży cały czas w szpitalu ubezpieczenia nie ma. Jak by był zdrowy wstawił by się do tego orzecznika ale no nic nie poradzi bo go rozłożyło i jest uziemiony. Co mam zrobić jako jego syn? Byłem w zusie to rozłożyli ręce.

Witam, niestety tak na szybko, kojarzy mi sie tylko jedno, by zgłosić tatę do ubezpieczenia jako członka rodziny.

Zgodnie z ustawą ojcu przysługują świadczenia zdrowotne dopóki trwa w ZUSie postępowanie o przyznanie/przedłużenie renty:

Art. 67.7:"Osoba ubiegająca się o przyznanie emerytury lub renty pomimo wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia ma wraz z członkami rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6, prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego w okresie trwania postępowania o przyznanie tych świadczeń".

Proszę udać się do ZUS i poprosić o zaświadczenie o trwającym postępowaniu o przyznanie renty.

Dziękuję bardzo za odpowiedź tato już jest po zabiegu, wszystko jest dobrze, ale martwi mnie jedno.
Pomimo że byłem po napisaniu tego posta w ZUSie chyba ze 3 razy nic mi o tej ustawie nie wspomniano i odsyłano mnie wszędzie. Kazano nawet dzwonić do NFZtu i opłacać samemu dobrowolnie ubezpieczenie. Nasuwa mi się od razu pytanie po co Ci ludzie tam są na tych stanowiskach? Lepiej chyba by było robota postawić zamiast człowieka :D

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dziękuje szacun dla was ;)

Powrót