M
marysiah
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Proszę o pomoc w następującej sprawie... W latach 91-92 byłam pracownicą w sklepie spożywczym.Po ustaniu umowy o pracę pracodawca uchylał się od wystawienia świadectwa pracy, oddałam sprawę do sądu pracy, którą wygrałam- mam odpowiedni wyrok.Dostałam świadectwo, wpis w książeczkę ubezpieczeń.Z tym wszystkim udałam się do Zus przypilnować odpowiednich sprostowań- chodziło o okres zatrudnienia. Pani zrobiła odpowiednie notatki i spokojnie trwałam w nieświadomości kilkanaście lat. Jeszcze po drodze było pismo z nadrzędnego ZUS o uznaniu mnie za osobę współpracującą jako,że jestem szwagierką pracodawcy.W zeszłym roku na moją prośbę otrzymałam pismo z ZUS potwierdzające okres zatrudnienia zgodnie z e świadectwem pracy.Obecnie dostałam pismo z ustalonym kapitałem początkowym, w którym nie uwzględniono mi tego okresu pracy.Pani w ZUS wyjaśniła mi, że doszło do nieporozumienia w roku 1992, Pracownica odpowiedzialna a najpewniej była to jakaś stażystka, zwróciła moje składki jako pracownicy na konto pracodawcy, a pracodawca nie zapłacił mi składek jako osobie współpracującej.Obecnie jest to już sprawa przedawniona i pani bardzo mnie przeprasza za to nieporozumienie.Nie mogę się z tym pogodzić i będę się odwoływac od decyzji o kapitale początkowym, niech Zus wyjaśni sądowi swoje racje.Na forum proszę o odpowiedż, czy takie sprawy się przedawniają , jakie mam szanse na uznanie moich racji.