ZUS żąda zwrotu renty rodzinnej (RDW)

• Autor wątku Autor wątku Anna22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
ZUS żąda zwrotu renty rodzinnej (plus odsetek )po zmarłym ojcu jako nienależnie pobranej za okres 7 miesięcy z 2006 roku kiedy to pracowałam. Wcześniej w ZUSie mówili mi że mogę dorobić do tej renty.
Czy ktoś miał podobny przypadek i wie jak mozna się odwołać od tej decyzji i czy wogóle jest szansa wygrać z ZUS, żeby nie zwracać tych pieniędzy, proszę o informację.

A ile zarabialaś? Jeśli więcej niż jest to dozwolone, to nic nie pomoże. Ale jeśli mniej, możesz napisać odwolanie i zrob to jak najszybciej, bo masz na to chyba 2 tygodnie!

[cytat:2tfq5psr]Zmniejszenie lub zawieszenie renty rodzinnej

Po osiągnięciu przychodu w kwocie przekraczającej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, świadczenie ulega zmniejszeniu o kwotę przekroczenia nie większą jednak niż: 20,4% kwoty bazowej dla renty rodzinnej do której jest uprawniona jedna osoba. W przypadku renty rodzinnej przysługującej więcej niż jednej osobie, ulega zmniejszeniu ta część renty, która przysługuje osobie, której przychód przekroczył 70% przeciętnego wynagrodzenia. Po osiągnięciu przychodu w kwocie przekraczającej 130% przeciętnego wynagrodzenia, prawo do renty rodzinnej przysługującej jednej osobie, ulega zawieszeniu. W przypadku renty rodzinnej przysługującej więcej niż jednej osobie, po osiągnięciu przychodu przez osobę uprawnioną w kwocie przekraczającej 130% przeciętnego wynagrodzenia, zawieszeniu podlega prawo do części renty rodzinnej dla tej osoby. Wysokości części renty przysługujące pozostałym członkom rodziny nie ulegają zmianie.[/cytat:2tfq5psr]Ze strony Stowarzyszenia SPES.

Przy rencie rodzinnej uzyskanej w drodze wyjątku nie można pracować.
ZUS nic nie mówił .... ZUS napisał - polecam lekturę pouczenia zawartego w decyzji przyznającej rentę rodzinną.

Prosimy też Annę o podanie więcej szczegółów: czy to była renta w drodze wyjątku, jaka była wysokość zarobków, czy za rok 2006 złożone zostało oświadczenie o wysokości zarobków?

Powrót