Zwichnięcie barku, a ubezpieczenie PZU TYP P PLUS

• Autor wątku Autor wątku hiiambartek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hiiambartek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam państwa,

Przedstawię sytuację po krótce, mam kilka pytań które mnie nurtują. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Jestem studentem.
Doznałem zwichnięcia barku w wyniku nieszczęśliwego wypadku podczas meczu dnia 01.07.2018r. 6 tygodni w usztywnieniu, orteza, rehabilitacja. Nie składałem wówczas żadnego wniosku o odszkodowanie, gdyż jeszcze wtedy nie byłem ubezpieczony ubezpieczeniem PZU typu P PLUS. Ubezpieczenie nabyłem dopiero w lutym 2019r. Jednak później bark znów mi wypadał, ale wskakiwał, miałem robiony rezonans i miałem umówić się na termin operacji. Dnia 10.02 kiedy to musiałem pojechać na SOR, bo nie chciał wskoczyć(mam pełną dokumentację z tego soru). Mam mieć przeprowadzoną operacją za kilka miesięcy. Stąd rodzi się pytanie, czy mogę liczyć na odszkodowanie z tego tytułu? Zdaję sobie sprawę z tego, że to, co miało miejsce w zeszłym roku nie obejmuje mnie tym ubezpieczeniem, bo nabyłem je dopiero w lutym tego roku. Zastanawia mnie fakt, czy będę mógł ubiegać się o odszkodowanie gdyż:
- jestem studentem
- mam nawykowe zwichnięcie barku
- nie jestem w stanie dorabiać na studiach ( ratownik wodny )
- będę miał przeprowadzoną operację
-

Zastanawia mnie ten fakt. Wydaję mi się, że powinienem mieć prawo do odszkodowania, jednak pierwszy raz bark wypadł mi w lipcu zeszłego roku, gdzie miałem inne ubezpieczenie.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą odpowiedź.

Podstawą dochodzenia roszczeń jest umowa ubezpieczenia. To że jesteś studentem, nie możesz dorabiać itp. nie ma tutaj żadnego znaczenia. Skoro w momencie zdarzenia miałeś inne ubezpieczenie, które obejmowało takie roszczenie, to tam powinieneś się zgłosić z tytuły trwałego uszczerbku na zdrowiu i to tam będziesz miał ocenioną jego wysokość, w tym następstwa czyli nawykowe zwichnięcie. Z aktualnej umowy ubezpieczyciel wątpię, aby przyjął odpowiedzialność, ponieważ w trakcie trwania umowy nie miałeś wypadku a stan zdrowia jest spowodowany stanem przewlekłym chorobowym. Także tutaj tylko poprzedni ubezpieczyciel. Co do operacji to po pierwsze, nikt nie zapłaci za ,,będę miał", tylko dopiero po jej przeprowadzeniu możesz złożyć wniosek. Ten akurat do PZU, chociaż samo stwierdzenie, że masz ubezpieczenie PZU typu P PLUS mało mi mówi, bo zakres podstawowy dotyczy wyłącznie zgonu. Proponuję zweryfikować zakres ubezpieczenia, i karencję na operację oraz katalog operacji, które są objęte ochroną. Oczywiście zawsze można to pominąć i po prostu złożyć wniosek.

Powrót