zwiększone koszty uzyskana przychodu

• Autor wątku Autor wątku quarti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quarti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie,
przeszukałem już chyba cały internet ;), ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

Przez cały 2012 rok pracowałem w miejscowości innej, niż ta w której mieszkam. Sytuacja wygląda tak, że posiadam stałe zameldowanie w miejscowości odległej o ok. 80 km od miejsca pracy, więc codzienne dojazdy nie wchodzą w rachubę. W miejscowości, w której pracuję wynająłem pokój (umowa najmu) i od poniedziałku do piątku tam pomieszkuję. w dni wolne od pracy jadę do miejsca mojego stałego zamieszkania, gdzie mieszka moja rodzina (żona, dzieci). Zakład pracy nie zwraca mi kosztów ani dojazdu, ani nie płaci za rozłąkę.
Przez cały 2012 rok na poczet rocznych kosztów uzyskania przychodu zakład pracy rozliczał mi kwotę 111,25 zł miesięcznie. Nie składałem wniosku o rozliczanie miesięcznie kwoty 139,06 zł. z tytułu miejsca pracy poza miejscowością, w której zamieszkuję. Przyszedł okres wypełnienia PIT i nabrałem wątpliwości:
Czy zwiększone koszty uzyskania przychodu 1668,72 zł rocznie mi przysługują, jeżeli przez pięć dni w tygodniu przebywam w miejscowości,w której pracuję - umowa najmu na pokój?
Jeśli tak, to czy pomimo to iż, nie złożyłem wniosku do pracodawcy o comiesięczne potrącanie mniejszych zaliczek na podatek dochodowy, mogę w zeznaniu rocznym wykazać zwiększone koszty uzyskania przychodu, jeśli pracodawca w PIT11 wskazał kwotę 1335 zł?
Pozdrawiam

możesz odliczyć koszty powiększone

Seb72 napisał:
możesz odliczyć koszty powiększone
Na jakiej podstawie?
Należy rozróżniać adres zameldowania od miejsca pobytu (zamieszkania).

No więc właśnie, mogę, czy nie mogę?
Dodam jedynie (choć nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie), że rozliczam się wspólnie z żoną, w US właściwym ze względu na miejsce naszego stałego zamieszkania (i zameldowania). W miejscowości, w której pracuję, nie jestem czasowo zameldowany, jednak jak wspomniałem mam umowę najmu na pokój, który wynajmuję odpłatnie od pracodawcy.

Podwyższone KUP to, rekompensata za to, że dojeżdża się spoza miejscowości, w której jest zakład pracy. Pan nie dojeżdża, gdyż wynajmuje pokój. Ponadto nie dopełnił Pan obowiązku meldunkowego.

a dojazdy na weekend i po weekendzie - nie liczą się?
przecież pracownik nie jeździ "dla kaprysu" ani "turystycznie" tylko po to żeby pracować.

Powrót