zwlekanie z wypłata w przypadku umowy/zleceni

• Autor wątku Autor wątku PracownikArti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PracownikArti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
przekierowano mnie tutaj z działu "Prawo pracy", więc pozwolę sobie wkleić tutaj posta którego pisałem tam:

Mam małe pytanie. Czy prawo pracy w jakiś sposób precyzuje maksymalny czas w jakim wypłata powinna być przekazana pracownikowi?
Dodam, że pracowałem na umowę/zlecenie (w której nie było nic wspomniane o terminie płatności), a o swoje pieniądze musiałem sie bardzo długo dopominac i w końcu dostałem je dopiero po miesiącu od terminu sfinalizowania umowy. Z tego co widzę, w tym miesiącu chyba czekają mnie podobne przeprawy z umowa która zakończyła się 10 dni temu.
Czy mam podstawy by dopominać się na przykład o jakieś karne odsetki? Jak długi jest maksymalny dopuszczalny czas czekania przez pracownika na wypłatę? Co prawo mówi na ten temat?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi!

Owszem, prawo pracy precyzuje, ale Ciebie to nie dotyczy - skoro pracujesz na podstawie umowy zlecenia nie jesteś pracownikiem i nie dotyczy cię prawo pracy.

Odnośnie umowy zlecenia:

[cytat:2cxqp03m] Art. 744. W razie odpłatnego zlecenia wynagrodzenie należy się przyjmującemu dopiero po wykonaniu zlecenia, chyba że co innego wynika z umowy lub z przepisów szczególnych. [/cytat:2cxqp03m]

W umowie nie ma, a przepisów szczególnych brak.

No ale właśnie o to chodzi że już jest po wykonaniu zlecenia.
Moje pytanie brzmiało: ile czasu po wykonaniu zlecenia zleceniodawca może zwlekac z wypłata. Nie wierzę by nie było to nigdzie określone.

Powrót