L
LambdaLambda
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 150
Skrótowy opis sprawy:
-10.08.2015r. otrzymałem buty kupione w sklepie internetowym,
-25.07.2016r. zauważyłem wadę,
-26.06.2017r. zareklamowałem buty z tytułu rękojmi
-reklamację odrzucono
Czekam teraz na odesłanie butów przez sprzedawcę, kilka dni temu otrzymałem wiadomość o treści:
Czy powinienem odpowiedzieć na powyższą wiadomość jakiegoś rodzaju ponagleniem, czy i tak nie będzie ono miało żadnej mocy prawnej i pozostaje mi jedynie czekać, bo sprzedawcy nie wiążą żadne terminy i może zwlekać z odesłaniem (tym samym blokując mnie np. przed uzyskaniem opinii rzeczoznawcy) tak długo, jak uzna za stosowne?
-10.08.2015r. otrzymałem buty kupione w sklepie internetowym,
-25.07.2016r. zauważyłem wadę,
-26.06.2017r. zareklamowałem buty z tytułu rękojmi
-reklamację odrzucono
Czekam teraz na odesłanie butów przez sprzedawcę, kilka dni temu otrzymałem wiadomość o treści:
Podejrzewam, że sklep może chcieć grać na zwłokę, bo z tego co rozumiem Art. 568§2, do 10.08.2017r. muszę załatwić wszystkie postępowania reklamacyjne (albo założyć sprawę w sądzie), żeby roszczenia się nie przedawniły. Dodatkowo sklep próbuje zasłaniać się odesłaniem przeze mnie butów na adres niebędący adresem ich magazynów (jakbym miał obowiązek lokalizować ich magazyny), a obuwie odesłałem po prostu na adres przedsiębiorstwa, taki jak widniał na internetowym rachunku i widnieje na ich stronie...Niebawem obuwie zostanie do Pana odesłane.
Niestety przesłał Pan obuwie na adres pod którym nie znajduje się nasz magazyn, więc musimy najpierw sprowadzić obuwie na właściwy adres wysyłkowy.
Z pewnością jednak towar zostanie do Pana zwrócony.
Czy powinienem odpowiedzieć na powyższą wiadomość jakiegoś rodzaju ponagleniem, czy i tak nie będzie ono miało żadnej mocy prawnej i pozostaje mi jedynie czekać, bo sprzedawcy nie wiążą żadne terminy i może zwlekać z odesłaniem (tym samym blokując mnie np. przed uzyskaniem opinii rzeczoznawcy) tak długo, jak uzna za stosowne?