Zwłoka w odesłaniu reklamacji przez sprzedawcę

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Skrótowy opis sprawy:
-10.08.2015r. otrzymałem buty kupione w sklepie internetowym,
-25.07.2016r. zauważyłem wadę,
-26.06.2017r. zareklamowałem buty z tytułu rękojmi
-reklamację odrzucono

Czekam teraz na odesłanie butów przez sprzedawcę, kilka dni temu otrzymałem wiadomość o treści:
Niebawem obuwie zostanie do Pana odesłane.
Niestety przesłał Pan obuwie na adres pod którym nie znajduje się nasz magazyn, więc musimy najpierw sprowadzić obuwie na właściwy adres wysyłkowy.
Z pewnością jednak towar zostanie do Pana zwrócony.
Podejrzewam, że sklep może chcieć grać na zwłokę, bo z tego co rozumiem Art. 568§2, do 10.08.2017r. muszę załatwić wszystkie postępowania reklamacyjne (albo założyć sprawę w sądzie), żeby roszczenia się nie przedawniły. Dodatkowo sklep próbuje zasłaniać się odesłaniem przeze mnie butów na adres niebędący adresem ich magazynów (jakbym miał obowiązek lokalizować ich magazyny), a obuwie odesłałem po prostu na adres przedsiębiorstwa, taki jak widniał na internetowym rachunku i widnieje na ich stronie...

Czy powinienem odpowiedzieć na powyższą wiadomość jakiegoś rodzaju ponagleniem, czy i tak nie będzie ono miało żadnej mocy prawnej i pozostaje mi jedynie czekać, bo sprzedawcy nie wiążą żadne terminy i może zwlekać z odesłaniem (tym samym blokując mnie np. przed uzyskaniem opinii rzeczoznawcy) tak długo, jak uzna za stosowne?

Powrót