Zwolnienie grupowe

• Autor wątku Autor wątku Fiiga87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fiiga87

Użytkownik
Odpowiedzi
89
W moim zakładzie miały miejsca zwolnienia grupowe.
Mogłam podpisać porozumienie stron z pracodawcą oraz rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem. W obu przypadkach skrócono okres wypowiedzenia z 3 do 1 miesiąca. Ja podjęłam chyba głupia decyzję bo podpisałam rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem zamiast porozumienia. I niby pisze tam że przysługuje mi odprawa oraz odszkodowanie za skrócony okres wypowiedzenia. Lecz dostałam informację że wypłacą mi tylko 2 miesięczne odkszkowanie, zaś w porozumieniu dadzą odprawę 2 miesiące plus 1 miesięczne odszkodowanie. Co mogę zrobić ?

Wypowiedzenie oczywiście z winy pracodawcy?

Tak jest napisane " w związku z rozwiązaniem stosunku pracy z przyczyn lezacych po stronie pracodawcy zostanie Pani wypłacona odprawa pieniężna w wysokości na zasadach ok w art.8 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczacych pracowników.

Ponadto z uwagi na skrocony okres wypieiedxdnia zostanie wypłacone odszkodowanie za pozostała część okresu wypowiedzenia.
I potem ze udziela mi urlopu od dnia 13 września do dnia rozwiązania umowy w wymiarze 12 dni na podstawie art 167.

Później że od wypowiedzenia przysługuje odwołanie do sądu pracy

Co mogę zrobić ?

Z podanej w pocie 2 przyczyny wypowiedzenia wynika, że wszystko jest zgodne z przepisami ustawowymi.

Później że od wypowiedzenia przysługuje odwołanie do sądu pracy

Tak by było, gdyby pracownik nie zgadzał się z otrzymanym wypowiedzeniem.

Chodzi o to dlaczego wg pracodawcy jsk podpisałabym z nim porozumienie stron to dostalabym dwie odprawy plus jedno odszkodowanie . A ja podpisałam za wypowiedzeniem i on twierdzi że dostane tylko za odprawę. I kazał mi wybierać albo to albo to...ja wybrałam wypowiedxenie a nie porozumienie z nim

Z tytułu zwolnień grupowych wypłacana jest zawsze jedna odprawa. Jej kwota może wynikać z ustawy lub z dokumentów wewnątrzzakładowych.

Tak, jednak odprawa czyli za 7 lat należy mi się 2 lata odprawy. I również odszkodowanie za skrocony okres wypowiedzenia czyli za 2 miesiące. A pracodawca mi mówił że jeśli podusze z nimi za porozumieniem to dostanę 2 wypłaty za odprawę i jedno odszkodowanie. Jeśli zaś za wypowiedzeniem to dostanę tylko dwie wypłaty. Chodź tam było napisane Ponadto z uwagi na skrocony okres wypieiedxdnia zostanie wypłacone odszkodowanie za pozostała część okresu wypowiedzenia.
I potem ze udziela mi urlopu od dnia 13 września do dnia rozwiązania umowy w wymiarze 12 dni na podstawie art 167.

Tzn chodziło mi o jedną odorawe która wynosi 2 wynagrodzenia .

"w związku z rozwiązaniem stosunku pracy z przyczyn lezacych po stronie pracodawcy zostanie Pani wypłacona odprawa pieniężna w wysokości na zasadach ok w art.8 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczacych pracowników."

"Ponadto z uwagi na skrocony okres wypieiedxdnia zostanie wypłacone odszkodowanie za pozostała część okresu wypowiedzenia.
"

Czyli dostanę z racji 7 lat , odprawę równa 2 miesięcznemu wynagrodzeniu.

I do tego odszkodowanie za skrocony okres wypowiedzenia?

odprawę równa 2 miesięcznemu wynagrodzeniu.
I do tego odszkodowanie za skrocony okres wypowiedzenia?

Tak zgodnie z zapisem w wypowiedzeniu umowy o pracę otrzymasz odprawę z tytułu zwolnień grupowych plus odszkodowanie za część okresu wypowiedzenia.

To dlaczego pracodawca mówił że otrzymam tylko dwie wypłaty i nic więcej? Gdybym podpisała z nim porozumienie to otrzymałabym trzy wypłaty

Pusze jeszcze ninijesze wypowiedzenie jest dokonywane przez pracodawcę z przyczyn lezacych po stronie pracodawcy w ramach przeprawodzanego u pracodawcy zwolnienia grupowego na podstawie art.1 ust 1 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczacych pracowników.

I miałam możliwość podpisania za wypowiedzeniem oraz za porozumienia z pracodawcą. Wybrałam to za wypowiedzeniem czy to źle dla mnie?

możliwość podpisania za wypowiedzeniem oraz za porozumienia z pracodawcą

W sytuacji podanej w pytaniu każda z podanych form rozwiązania umowy o pracę z przyczyn leżących po stronie pracodawcy uprawnia do otrzymania odprawy z tytułu zwolnień grupowych. Jest to regulacja ustawowa.

Wanda67 napisał:
W sytuacji podanej w pytaniu każda z podanych form rozwiązania umowy o pracę z przyczyn leżących po stronie pracodawcy uprawnia do otrzymania odprawy z tytułu zwolnień grupowych. Jest to regulacja ustawowa.

W takim razie co z odszkodowaniem za skrócony wypowiedzenia, nie dostanę go ?

"Ponadto z uwagi na skrocony okres wypieiedxdnia zostanie wypłacone odszkodowanie za pozostała część okresu wypowiedzenia.

Tak masz napisane na wypowiedzeniu . Zapytałaś:
co z odszkodowaniem za skrócony wypowiedzenia, nie dostanę go

Dostaniesz takie odszkodowanie, bo pracodawca podał stosowną informację na wypowiedzeniu Twojej umowy o pracę. Poza tym przysługuje Ci odprawa z tytułu zwolnień grupowych i wynagrodzenie urlopowe:
udziela mi urlopu od dnia 13 września do dnia rozwiązania umowy
.

Wanda67 napisał:
Tak masz napisane na wypowiedzeniu . Zapytałaś:

Dostaniesz takie odszkodowanie, bo pracodawca podał stosowną informację na wypowiedzeniu Twojej umowy o pracę. Poza tym przysługuje Ci odprawa z tytułu zwolnień grupowych i wynagrodzenie urlopowe: .
Treść wypowiedzenia umowy o pracę za porozumieniem była nieco inna też z krzyczyn niedotyczacych pracowników, ale było napisane

" należy się odprawa z art 8
Pod spodem
Umowna odprawa wynosząca 3 miesięczne wypowiedzenia "

Czyli odorawa z art 8 i dodakowa umowna odprawa "

Czyli wychodzi ze podpisując za wypowiedzeniem dostanę gorzej?

Czy radzicie teraz się konsultować z pdaenikiem Czy też czekać co mi zapłacą?

Tobie z przepisów należy sie
odprawa za zwolnienie - 7 lat stażu = wynagrodzenie za 2 miesiące
odszkodowanie za skrócony okres wypowiedzenia z 3 m-cy do jednego = kasa za 2 miesiące
+ za wrzesień dostaniesz również kasę - urlop

Szkoda ci ość do prawnika bo tu wszystko jest ok - tylko kase wydasz
Fiiga87 napisał:
Umowna odprawa wynosząca 3 miesięczne wypowiedzenia "
widocznie pracownicy mieli dłuższy staż- ponad 8 lat i pracodawca wypłaci im odprawę za zwolnienie za okres 3 miesięcy
to nie jest raczej dodatkowa odprawa

Powrót