Zwolnienie kobiety w ciąży

• Autor wątku Autor wątku KarolinaJ1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolinaJ1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mieszkam od 2 lat w Angli i jestem w 3 miesiącu ciąży pracuje od roku w fabryce na kontrakcie . Dziś dowiedziałam się że zostałam zwolniona z powodu redukcji etatów :mad: nie wiem co mam zrobić jest to moja pierwsza ciaza i nie spodziewałam się że tak mnie potraktuja co mam robić????? Proszę o pomoc ( najchętniej podalabym ich do sądu pracy) gdzie mogę złożyć wniosek o benefity? Czy należy mi się maciezynski????? POMOCY !!!!!

RE: zwolnienie kobiety do 3 miesiąca ciąży?

Takie pytania w dziale prawa angielskiego. Naszemu nuc do tego.

KarolinaJ1 napisał:
Witam mieszkam od 2 lat w Angli i jestem w 3 miesiącu ciąży pracuje od roku w fabryce na kontrakcie . Dziś dowiedziałam się że zostałam zwolniona z powodu redukcji etatów :mad: nie wiem co mam zrobić jest to moja pierwsza ciaza i nie spodziewałam się że tak mnie potraktuja co mam robić????? Proszę o pomoc ( najchętniej podalabym ich do sądu pracy) gdzie mogę złożyć wniosek o benefity? Czy należy mi się maciezynski????? POMOCY !!!!!

Zacznij od oficjalnego pisma do HR admin w tej fabryce. Następnie najlepiej skontaktować się z citizens advice lub/i AXA. Tam powiedzą jakie następne kroki podjąć. Benefity sprawdź na gov.uk, tam też możesz aplikować online. Urlop macierzyński Ci się nie należy, bo niby urlop od czego jeżeli nie masz pracy

Jesli jestes na kontrakcie (nawet jesli pracujesz przez agencje u tego samego pracodawcy +12tyg) pierwsze co bym zrobil to 'przestudiowal' kontrakt. Przejdz od razu do 'maternity'.
Wiedz, ze jezeli zostalas zwolniona bedac w ciazy (a pracodawca mial tego swiadomosc) masz b.duze prawa. Jesli za powod podal 'redukcje etatow', a TY nigdy nie mialas problemow z pracodawca a i on nie skarzyl sie na Twoja prace, jestes pewna, ze powodem byla Twoja ciaza to on bedzie musial udowodnic swoja racje. Pierwsze co bym zrobil to napisal do HR pismo z zapytaniem o zwolnienie. Napewno udaj sie do najblizszego Citizen Advive Biuro - tam napewno Ci pomoga (nawet napisza w Twoim imieniu list do pracodawcy) jak i wyjasnia jakie przysluguja Ci benefity (mi ciezko powiedziec gdyz kazdy ma inna sytuacje materialna i co za tym idzie - przysluguja mu inne swiadczenia).
Z 'ogarnieciem' bezpodstawnego zwolnienia przez pracodawce radzil bym sie spieszyc, gdyz z tego co pamietam masz tylko 3 miesiace na 'claim'... Z doswiadczenia wiem, ze firmy strasznie lubia przedluzac jak dlugo tylko moga, tylko zeby ten czas uplynal...

Ponizej znajdziesz link ze strony ACAB z podstawowymi informacjami jakie prawa Ci przysluguja (jest to oficjalna rzadowa strona):
https://www.citizensadvice.org.uk/work/problems-at-work/employment-tribunals-from-29-july-2013/making-an-employment-tribunal-claim-is-it-worth-it/employment-tribunals-automatic-unfair-dismissal/employment-tribunals-automatic-unfair-dismissal-pregnancy/

Ostatnia edycja:
Powrót