Zwolnienie L4 na stażu z UP

• Autor wątku Autor wątku roka74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roka74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

W czerwcu rozpoczęłam staż na okres 6 m-cy. W firmie byłam bardzo źle traktowana, poniżana, nikt mnie nie uczył a wymagał znajomości obowiązków jak po stażu (to traktowanie dotyczy nie tylko mnie, bo również większej ilości pracowników na etacie m.in.). To tak po krótce, nie opisując szczegółów. Najczęściej odchodziły osoby z własnej woli, bo nie mogły wytrzymać z szefową choleryczką, odeszła też jedna osoba, z którą staż zaczynałam. Po 2 miesięcznym odbyciu stażu , kiedy wszelkie granice złego traktowania zostały przekroczone, poszłam na chorobowe. Dostałam leki na nerwicę i zwolnienie. Pani doktor prowadząca poleciła mi wizytę u psychologa a ta pokierowała dalej do psychiatry. Pani doktor psychiatra zaproponowała 3 - miesięczne leczenie polegające na psychoterapii, na Oddziale dziennym. W trakcie dowiedziałam się, że szefowa napisała mega oczerniające mnie pismo i prośbę o rozwiązanie umowy ze mną. Miesieczne wypowiedzenie kończy się 22 września, w tej chwili mam zwolnienie lekarskie do 23 września. Urzędnik z UP powiedział, zę na tym staż się zakończy i mam zapomnieć o całej sprawie... Proszę o podpowiedź, czy mogę dalej kontynuować zwolnienie lekarskie mimo, że umowa stażowa wygasa, bo w Urzędzie twierdzą, że nie,a moja znajoma, która ma szwagierkę w innym mieście w UP, twierdzi, żę tak, że mogę kontynuować leczenie na Oddziale dziennym i na stażu do końca być na chorobowym . Jaka jest prawda?

czy mogę dalej kontynuować zwolnienie lekarskie mimo, że umowa stażowa wygasa, bo w Urzędzie twierdzą, że nie,a moja znajoma, która ma szwagierkę w innym mieście w UP, twierdzi, żę tak, że mogę kontynuować leczenie na Oddziale dziennym i na stażu do końca być na chorobowym
Wyłącznie lekarz może orzekać o stanie twojego zdrowia i na tej podstawie wystawić zwolnienie bądź nie. Nie masz zatem wpływu czy będzie ono kontynuowane.
Od kiedy przebywasz na zwolnieniu/zwolnieniach lekarskich (daty od... do...) i czy była jakaś przerwa pomiędzy nimi? W jakim dokładnie okresie (daty od... do...) zorganizowany został staż?

Ostatnia edycja:
Na zwolnieniu przebywam od 14 sierpnia do 18 sierpnia - pierwsze zwolnienie, następnie od 19 sierpnia do 31 sierpnia - drugie zwolnienie, i teraz od 1 września do 23 września - trzecie. Staż rozpoczął się 3 czerwca, miał skończyć 3 grudnia. Pismo od szefowej o rozwiązanie stażu wpłynęło 22 sierpnia, więc po miesięcznym wypowiedzeniu wygasa moja umowa o staż, czyli 22 września. Pani dr psychiatra mogłaby zwolnienie pociągnąć dalej a ja leczyć się na Oddziale Dziennym Nerwic. Pan urzędnik powiedział mi także, że jeśli tak długo będę na chorobowym na stażu, nie będę rokowała nadziei na jego ukończenie , tym samym staż zostanie przerwany. Wydaje mi się, że oni coś kombinują. Ponadto na moją pisemna skargę opisującą całą sytuację zareagowano jakoś obojętnie, jakby w ogóle tego nie czytali.Poza tym, co oni robią z pieniędzmi, które z nieukończonego stażu zostały, przecież mnóstwo osób nie realizuje całego stażu z różnych powodów. ?

Twoje zwolnienia lekarskie wynoszą ponad 1 miesiąc, a jest to wystarczający okres do zakwestionowania prawidłowej realizacji stażu i przerwania go przed końcem umowy. Stypendium stażowe przysługuje za wykonywanie pracy, a nie za długotrwałą nieobecność, niezależnie od powodu zwolnienia lekarskiego. W tej kwestii nie dzieje się tu nic niezgodnego z prawem.
Zupełnie odrębną sprawą jest twoja skarga, ale wierz mi UP nie ma aż takich możliwości, aby udowodnić pracodawcy winę skoro samego zainteresowanego nie ma w pracy. Przecież logiczne jest, że ani pracodawca, ani pracownik przez niego zatrudniony (twój współpracownik) i od niego uzależniony finansowo nie potwierdzi wprost twoich zarzutów.
co oni robią z pieniędzmi, które z nieukończonego stażu zostały, przecież mnóstwo osób nie realizuje całego stażu z różnych powodów. ?
Np. przedłużają innym osobom staże (UP ma taką możliwość), bądź zwracają niewykorzystane środki do puli Państwa.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!!!
Boli mnie to, że moja skarga nic nie wnosi, przepracowałam tam jednak 2 m-ce i 2 tygodnie, więc już trochę zdążyłam poznać firmę, warunki w niej panujące, atmosferę... Jednak pan urzędnik powiedział, że mi wierzy tak jak i pracodawcy. To przytłaczające. To naprawdę źli ludzie, prywatnie i zawodowo można im wiele zarzucić. Niestety pani, która odeszła wcześniej niż ja ( bo nie mogła wytrzymać tego co tam się dzieje), nie chce być świadkiem w mojej sprawie, nie chce się w to mieszać ( to starsza osoba), a szkoda...
Liczę na to, że jednak moja skarga wpłynie na to, by ta firma nie mogła więcej zatrudniać stażystów. I jeszcze jedno pytanie : czy Urząd Pracy może skontrolować firmę, np. pojechać tam bez zapowiedzi? Czy pracodawca może ponieść jakieś konsekwencje za to, jak traktuje stażystów ?

czy Urząd Pracy może skontrolować firmę, np. pojechać tam bez zapowiedzi?
Może dopóki łączy PUP i pracodawcę jakakolwiek umowa. Jeśli nie, UP nie może od tak "wejść" do firmy. Od tego jest PIP.
Czy pracodawca może ponieść jakieś konsekwencje za to, jak traktuje stażystów ?
Jeśli PUP ewidentnie stwierdzi naruszenie warunków umowy konsekwencjami będzie zamknięta droga do współpracy w PUP w zakresie np. organizacji staży, a w skrajnym przypadku zgłoszenie sprawy do PIP.

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Po dzisiejszej wizycie w UP, jestem załamana. Odwiedziłam tę starszą kobietę, która była ze mną na stażu, by napisała coś w sprawie niekorzystnych warunków w jakim ten staż odbywałyśmy. Nadal uważa za bezsensowne by coś pisać , zgłaszać Urzędowi. Mimo to, powiedziałam panu urzędnikowi, że ją odwiedziłam w tej sprawie. Usłyszałam, że to już jest bez znaczenia...Powiedziałam, ze czuję , iż mi nie wierzy. No i pan przyznał się wreszcie, że wcale tego nie czytał!!!!!! Masakra! Myślałam , że Urząd jest i powinien murem stać za bezrobotnym, ale cóż...
Pozdrawiam!

powiedziałam panu urzędnikowi, że ją odwiedziłam w tej sprawie. Usłyszałam, że to już jest bez znaczenia...Powiedziałam, ze czuję , iż mi nie wierzy. No i pan przyznał się wreszcie, że wcale tego nie czytał!!!!!! Masakra! Myślałam , że Urząd jest i powinien murem stać za bezrobotnym, ale cóż...
Obowiązkiem urzędnika jest wykonywanie zadań sumiennie, sprawnie i bezstronnie - zgodnie z art. 24 ust. 2 Ustawy o pracownikach samorządowych. Także pracownik PUP nie może być stronniczy (wierząc np. tylko tobie albo tylko pracodawcy) przy wykonywaniu swoich obowiązków. Aczkolwiek powienien twoje uwagi przeczytać i podjąć dalsze działania w celu wyjaśnienia sytuacji.

Witam,
Ja mam takie pytanie, od lutego rozpoczełam staż z UP. Wczoraj dowiedziałam się że nie spełniam oczekiwań pracodawcy i złożył On wniosek do UP o rozwiązanie stażu. Kazał wykrzystać 3 dni urlopu które nabyłam w trakcie odbywania stażu. Załamałam się i chce iść do lekarza, podejrzewam iż zakończy się to zwolnieniem lekarskim ze względu na zły stan zdrowia. I tu moje pytanie czy jeśli lekarz stwierdzi że jestem chora i wystawi zwolnienie lekarskie, to czy jeśli staż oficjalnie zakończę w poniedziałek ( w ten poniedziałek pójdę do lekarza ) to otrzymam jeszcze stypendium za czas kiedy będą na tym zwolnieniu lekarskim ?? I drugie pytanie czy będąc na urlopie mogę zachorować ? Bardzo proszę o rzetelną odpowiedź. Dziękuję.

dusia86 napisał:
jeśli lekarz stwierdzi że jestem chora i wystawi zwolnienie lekarskie, to czy jeśli staż oficjalnie zakończę w poniedziałek ( w ten poniedziałek pójdę do lekarza ) to otrzymam jeszcze stypendium za czas kiedy będą na tym zwolnieniu lekarskim ??
Nie.
dusia86 napisał:
czy będąc na urlopie mogę zachorować ?
Oczywiście, przecież nie masz wpływu na to kiedy zachorujesz.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jest na to jakaś regulacja prawna ? Bo w sumie w poniedziałek jeszcze będą pracownikiem.

Nie jesteś pracownikiem. Jesteś bezrobotnym odbywającym staż, nie podlegasz zatem pod kodeks pracy. Stypendium przysługuje tylko za okres realizacji stażu (nauki). Skoro umowa zostanie rozwiązana z pracodawcą, nie będzie podstaw, aby płacić ci świadczenie przysługujące osobom realizującym staż.

"Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu.
" - § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych

"Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium w wysokości 120% kwoty zasiłku(...)" - art. 53 ust. 6 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót