Zwolnienie lekarskie a druga praca na umowe zlecenie

• Autor wątku Autor wątku sisiul1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sisiul1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam jak w temacie. Mam następujący problem. Miałem wypadek w pracy nadciągnąłem sobie mięśnie między żebrami. Pracuje jako magazynier na umowe o pracę . Mam jeszcze 2 pracę jako kierowca w pizzerii. Tam mam umowe zlecenie. Czy jeśli moje schorzenie nie przeszkadza mi w rozwożeniu pizzy ale przeszkadza mi w dźwiganiu na magazynie na co mam zwolnienie lekarskie to mogę pracować w drugiej pracy normalnie ? Pierwszy miesiąc zwolnienia płaci mi zakład pracy ale później już ZUS i nie wiem za bardzo czy jak będę musiał jeszcze być dalej na zwolnieniu przez zus np 2 miesiąc czy będę mógł bez problemów pracować na umowę zlecenie w pizzerii ? proszę o pomoc !

Nie możesz być jednocześnie zdrowy i chory.
Jeśli ktoś Cię zobaczy jak rozwozisz pizzę, to możesz zostać zwolniony dyscyplinarnie.

Ag_Maz napisał:
Nie możesz być jednocześnie zdrowy i chory.
Jeśli ktoś Cię zobaczy jak rozwozisz pizzę, to możesz zostać zwolniony dyscyplinarnie.

No tak rozumiem . Ale jeżeli ta przypadłość którą posiadam czyli nadciągnięte mięśnię między żebrami przeszkadzają mi w dźwiganiu ale w prowadzeniu pojazdu już nie (czyli rozwożeniu pizzy) to też prawo mi tego zabrania ? Jeśli chodzi o Magazyn tam gdzie miałem wypadek i tak mam wypowiedzenie 3 miesięczne za porozumieniem stron(jestem w trakcie pierwszy miesiąc)

Jesteś chory to masz się leczyć.
Poza tym, nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem stron.

Prawo nie zabrania oczywiście rozwożenia pizzy. Natomiast praca (jakakolwiek odpłatna) w czasie zwolnienia powoduje niewypłacenie zasiłku. Za cały okres zwolnienia.

Witam,

Dołączę się do tematu.
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego L4 w czasie ciąży.
Hipotetycznie kobieta pracuje fizycznie w jednej firmie na umowę o pracę (pełny etat) ,w drugiej firmie pracuje umysłowo na umowie zlecenie (około 10 h tygodniowo).
Czy lekarz jest w stanie tak sprecyzować zwolnienie, aby zakazywało pracy fizycznej i nie było przeciwwskazań do pracy umysłowej?
Dodam, że podstawą do wypłacenia zasiłku byłaby wtedy oczywiście praca na pełny etat.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, pozdrawiam. Stefan.

Serwis ZUS - Zasiłek chorobowy

Zasiłek chorobowy nie przysługuje
• za okres objęty zaświadczeniem lekarskim, w przypadku
sfałszowania zaświadczenia lekarskiego albo wykonywania w czasie zwolnienia lekarskiego pracy zarobkowej albo wykorzystywania zwolnienia lekarskiego od pracy niezgodnie z celem tego zwolnienia, co zostało stwierdzone w trakcie kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy przeprowadzanej przez płatnika zasiłku.

Ostatnia edycja:
Zwolnienie lekarskie zaleca pracownikowi wypoczynek i zakazuje/zwalnia od świadczenia pracy z uwagi na zły stan zdrowia...
Osoba, która skłonna jet świadczyć pracę podczas zwolnienia lekarskiego, niezależnie od rodzaju i ilości umów, podważa opinię biegłego (lekarza medycyny), do czego nie ma uprawnień... A wręcz wskazuje, że zwolnienie lekarskie zostało sfałszowane...

Podsumowując... albo jest się chorym i niezdolnym do świadczenia jakiejkolwiek pracy, albo zdrowym...

Ostatnia edycja:
dziękuję za odpowiedzi. Wszystko już jest jasne.
Nie ma co naginać prawa jeśli jasno określa, że L4 to zwolnienie od każdego typu pracy.

Powrót