Zwolnienie lekarskie a status osoby bezrobotnej

• Autor wątku Autor wątku ziner84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziner84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry.
Mam taka systuacje: byłem zatrudniony na cały etat w zakładzie pracy w okresie od 15.02.2013 do 12.04.201, czyli ponad rok, czyli teoretycznie przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych. Jednakże w czasie tego stosunku pracy w okresie od 24.09.2013 do 21.03.2014 przebywałem na zwolnieniu lekarskim po dwóch operacjach kolana. Moje pytanie brzmi: czy okres zwolnienia lekarskiego nie " podważa" prawa do zasiłku dla osób bezrobotnych?? W senie czy dostane zasdiłek czy nie po tym okresie pracy?
Dziekuje za pomoc.

Do okresu 365 dni wymaganych do nabycia prawa do zasiłku dla bezrobotnych zalicza się również okresy:

pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy lub służby, o której mowa w pkt 1, renty szkoleniowej oraz przypadające po ustaniu zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej albo zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, okresy pobierania zasiłku chorobowego, macierzyńskiego, zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego lub świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli podstawę wymiaru tych zasiłków i świadczenia, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenia społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę

także, okres choroby też wlicza się do stażu pracy. miałam taką samą sytuację, pracowałam ponad rok, a poł roku chorowałam, i mam prawo do zasiłku pozdrawiam

Powrót