zwolnienie lekarskie a wyjazd za granice

• Autor wątku Autor wątku dok67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dok67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
jestem lekarzem rodzinnym
trafiła do mnie pacjentka wykonująca zawód nauczyciela z zaświadczeniem od psychiatry z rozpoznaniem depresji i zaleceniem orzeczenia czasowej niezdolności do pracy oraz czasowej zmiany klimatu na "bardziej słoneczny".
konsultacja specjalisty ( plus moja ocena ) jest dla mnie podstawą do wystawienia zwolnienia lekarskiego, ale czy pacjentka ma szansę wybronić się przed pracodawcą jeżeli np. wyjedzie na tydzień do Egiptu
pozdrawiam
piotr

Jeśli to są nowoczesne metody leczenia zaburzeń psychicznych pod piramidami, to być może lekarz orzecznik ZUS nie zaprotestuje. Mam tylko nadzieję, że kosztów tej terapii nie będzie pokrywał NFZ.
Natomiast pracodawca może stwierdzić, że zwolnienie lekarskie nie jest wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem, gdyż na druku ZUS ZLA nie ma miejsca na szczegółowe zalecenia lekarskie.

Nie widzę podstaw do kwestionowania przez pracodawcę zaleceń lekarza.

Czego to już nie wymyślą...:(

Załatwiła sobie last-minute, nie dostała urlopu i symuluje depresję, żeby legalnie wylegiwać się na plaży.
Pedagog z depresją :) A na Hel to nie łaska ?? Lampkę sobie kupić i naświetlać się - o tej metodzie lekarz zapomniał?? :)

Ostatnia edycja:
megane napisał:
Nie widzę podstaw do kwestionowania przez pracodawcę zaleceń lekarza.
Mam na ten temat inne zdanie, ja takie zalecenie bym zakwestionował, a całe wydarzenie potraktował jako wyłudzenie nienależnych świadczeń.

Powrót