Zwolnienie lekarskie na okresie próbnym

• Autor wątku Autor wątku Wadedd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wadedd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego w niemczech na okresie próbnym. Po tygodniu roboty zachorowałem i lekarz przepisał mi tydzień zwolnienia i wczoraj na kontroli przepisał kolejny tydzień. Ogólnie to są dwa tygodnie, czy dostanę za to pieniądze mimo okresu próbnego? Dodam jeszcze że po wczorajszym zwolnieniu lekarskim dostałem 2 tygodniowe wypowiedzenie z roboty. Czy to też jest okres platny czy nie?
Aha no i czy jeśli należą mi się pieniądze za zwolnienie lekarskie to dostanę je wraz z wypłatą czy muszę się o to gdzieś upominac
Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam!

Generalnie w Niemczech chorobowe przez 6 tygodni wyplaca pracodawca, ALE od tej zasady jest wyjatek, pod ktory ty podpadasz, ze jesli pracownik zachoruje w ciagu 4 tygodni od podjecia pracy, to pracodawca nie jest zobowiazany do wyplacania chorobowego. Robi to Kasa Chorych, w wysokosci ok. 70% zarobkow. Niemieckie zwolnienie lekarskie jest wystawiane na dwoch zoltych kartkach: mala kartka dla pracodawcy, wieksza dla kasy chorych. Powinienes wyslac te wieksze kartki zwolnienia od Kasy Chorych i tam wystapic o chorobowe.
2 tygodniowy okres wypowiedzenia to jak nazwa mowi "okres" a nie "zwolenienie z pracy". Jak bedziesz zdrowy i bedziesz przez te 2 tygodnie pracowac, to dostaniesz normalna pensje, jak dalej chorobowe, to dalej te 70% od kasy chorych.
UWAGA: z chwila zakonczenia stosunku pracy sam jestes odpowiedzialny za oplacanie skladek do kasy chorych albo musisz sie niezwlocznie zarejestrowac jako bezrobotny (juz teraz!) w Urzedzie Pracy

A gdzie to dokładnie trzeba wysłać? I trzeba jeszcze coś napisać czy co? Jak to wygląda?

Do tej kasy chorych, gdzie jestes ubezpieczony. To chorobowe nazywa sie tam "Krankengeld"

Wystarczy że im wyślę oba te zwolnienia w kopercie z moimi danymi (tj. Imię i nazwisko i numer konta w banku) czy muszę jeszcze coś tam uzasadniać? Bardzo prosiłbym o sprecyzowanie ponieważ nie mam pojęcia jak to ma wyglądać.

Normalnie to twoj pracodawca powinien sam z siebie ich poinformowac, ale wyslij te zwolnienia do nich i do koperty wloz kartke z imieniem, nazwiskiem, adresem pracodawcy, numerem konta i napisz "Ich beantrage Krankengeld, weil ich innerhalb der ersten 4 Wochen nach Aufnahme der Beschäftigung krankgeschrieben wurde". Oni sie wtedy do Ciebie zwroca, jak beda potrzebowali dodatkowych informacji.

Powrót