Zwolnienie lekarskie na stażu

• Autor wątku Autor wątku blondyna1010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blondyna1010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam...
Jestem na stażu z UP, od 01.04.10r.
Od 05.07.10r. jestem na zwolnieniu lekarskim. Lekarz wydaje mi zwolnienia na 2 tygodnie, między nimi niema przerw, teraz mam zwolnienie do 15.08.10r. Pracodawca u którego odbywam staż chce złożyć wniosek o przerwanie/ rozwiązanie stażu z tego powodu. Czy z tego powodu może być przerwany staż? Czy stażysta niema żadnych praw???

blondyna1010 napisał:
Pracodawca u którego odbywam staż chce złożyć wniosek o przerwanie/ rozwiązanie stażu z tego powodu. Czy z tego powodu może być przerwany staż? Czy stażysta niema żadnych praw???
Tak. Pracodawca ma prawo złożyć wniosek i staż może być z tego powodu przerwany. Staż ma na celu nabywanie umiejętności w miejscu pracy, a nie przebywanie na zwolnieniu lekarskim. Ponadto po 90 dniach choroby i tak powinna zostać Pani pozbawiona statusu bezrobotnego, a tym samym nastąpi przerwanie stażu.

Czy jest pan tego pewien?
Więc stażysta niema żadnych praw...?

blondyna1010 napisał:
Czy jest pan tego pewien?
Tak
blondyna1010 napisał:
Więc stażysta niema żadnych praw...?
Ale co to za twierdzenie, że nie ma żadnych praw... Nie mówimy tutaj o wszystkim, tylko o tym czy można przerwać staż w czasie usprawiedliwionej nieobecności stażysty - można, a nawet powinno się gdy z powodu nieobecności nie zostanie zrealizowany program (cel) stażu.

przecież nie mam zwolnienia do końca stażu, tylko na pewien czs. Z tego wynika, że stażysta nie może chorować...???

Może chorować, ale jeżeli grozi to nie zrealizowaniem programu (celu) stażu - może on zostać przerwany.

Tylko, jak przedsiebiorca przerwie staż, może otrzymać / lub nie / innego stażyste. Wiec ja bym na Pani miejscu to przekazał temu Panu.

Powrót