Zwolnienie lekarskie podczas okresu wypowiedzenia a kontrola

• Autor wątku Autor wątku Muchazg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Muchazg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Szukałam juz wszedzie odpowiedzi, jednak bezskutecznie. Może ktoś tutaj jest w stanie mi pomóc. A wiec od początku... Mój mąż wypowiedział umowę w swojej firmie, ma okres wypowiedzenia dwa tygodnie. Poprosił o urlop (którego jeszcze nie wykorzystał), jednak usłyszał odmowę... Więc wziął zwolnienie lekarskie, ponieważ chcieliśmy wyjechać do Polski nim podejmie
Nowa prace i tu sie zaczynaja problemy. Pracodawca zapowiedział juz swoją kontrole na ktora czekamy, ale co bedzie jeśli przyjdzie z następna juz niezapowiedziana kontrola, a męża nie bedzie w domu? Jaka kara mu grozi? Pragnę zaznaczyć, że na zwolnieniu nie jest napisane, że jest obłożnie chory i ma leżeć w łóżku.

Na normalnym zwolnieniu niemieckim nigdy nie pisze, ze ktos jest "obloznie chory i ma lezec w lozku", co nie znaczy, ze mozna sobie na zwolnienu jezdzic na urlop. Jesli pracodawca bedzie mial podstawy do uznania, ze to bylo lewe zwolnienie, maz dostanie zwolnienie dyscyplinarne ze skutkiem natychmiastowym i nie dostanie zadnych pieniedzy za te 2 tygodnie.
Niemieccy pracodawcy maja czesto informacje na temat lekarzy, ktorzy "na zyczenie" wystawiaja lewe zwolnienia i jak widza, kto je wystawil, odpowiednio reaguja.

Powrót