zwolnienie lekarskie pracownika i spółka cywilna

• Autor wątku Autor wątku aleksandra77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandra77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
zasiłek chorobowy .....

Witam, bardzo proszę o poradę, bo jestem nieco załamana.
jestem od 6 lat zatrudniona na pełny etat na umowę o pracę na czas nieokreślony.
- od dnia 18 maja 2009 do 22 czerwca (36 dni) jestem zwolnieniu lekarskim i chyba jeszcze na nim pozostanę, bo muszę się jeszcze poleczyć.
- w dniu 16 czerwca 2009 rozwiązałam umowę o pracę w trybie natychmiastowym za ciężkie naruszenie obowiązków przez pracodawcę- nie wypłacał pensji od 5 miesięcy i oddałam sprawę do sądu pracy.
- od 10 marca 2009 jestem wspólnikiem w spółce cywilnej właściwie jako figurant, gdyz nie pracuję w niej od początku i nie zarabiam, bo nie jestem w stanie wykonywać pracy w spółce (spółka nie przynosi dochodów). rozkręca ja wspólnik. jednakże odprowadzam obowiązkowe ubezpieczenie, także chorobowe dobrowolne. w związku z tym mam pytania:
1. czy przysługuje mi zasiłek chorobowy?
2. co bedzie podstawą wyliczenia zasiłku przez ZUS? etat czy spółka?
3. na jakiego płatnika lekarz ma wypisać kolejne zwolnienie i gdzie ja mam je zanieść? do którego oddziału zus?
4. jakie ew. dokumenty i gdzie powinnam dostaczyć?

bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź

Witam, bardzo proszę o poradę, bo jestem nieco załamana.
jestem od 6 lat zatrudniona na pełny etat na umowę o pracę na czas nieokreślony.
- od dnia 18 maja 2009 do 22 czerwca (36 dni) jestem zwolnieniu lekarskim i chyba jeszcze na nim pozostanę, bo muszę się jeszcze poleczyć.
- w dniu 16 czerwca 2009 rozwiązałam umowę o pracę w trybie natychmiastowym za ciężkie naruszenie obowiązków przez pracodawcę- nie wypłacał pensji od 5 miesięcy i oddałam sprawę do sądu pracy.
- od 10 marca 2009 jestem wspólnikiem w spółce cywilnej właściwie jako figurant, gdyz nie pracuję w niej od początku i nie zarabiam, bo nie jestem w stanie wykonywać pracy w spółce (spółka nie przynosi dochodów). rozkręca ja wspólnik. jednakże odprowadzam obowiązkowe ubezpieczenie, także chorobowe dobrowolne. w związku z tym mam pytania:
1. czy przysługuje mi zasiłek chorobowy?
2. co bedzie podstawą wyliczenia zasiłku przez ZUS? etat czy spółka?
3. na jakiego płatnika lekarz ma wypisać kolejne zwolnienie i gdzie ja mam je zanieść? do którego oddziału zus?
4. jakie ew. dokumenty i gdzie powinnam dostaczyć?

bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź

RE: Zasiłek chorobowy po okresie wypowiedzenia i działalność gospodarcza

jednakże odprowadzam obowiązkowe ubezpieczenie, także chorobowe dobrowolne
Dziwne. Przedsiębiorca zatrudniony na pełny etat nie ma obowiązku odprowadzania składek ubezpieczenia społecznego z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Obowiązkowe jest tylko ubezpieczenie zdrowotne.
Pod jakim kodem jest Pani zgłoszona do ZUS jako przedsiębiorca? i do jakich ubezpieczeń? (na druku ZZA, czy ZUA).

1. Jeśli opłacane były składki zdrowotne-to tak.
2. Podstawą wyliczenia zasiłku będzie zależało to skąd były opłacane składki zdrowotne.
3. Do oddziału ZUS, który obejmuje Pani region zamieszkania.
4. Przede wszystkim L4.

Panie Januszu M. ma Pan oczywiście rację.przepraszam za omyłkę. rzeczywiście mówiąc o obowiązkowym ubezpieczeniu miałam na myśli składkę zdrowotną i rzeczywiście odprowadzam tylko składkę zdrowotną w wysokości 224,24 zł. ale księgowa poinformowała mnie że zgłosiła także dobrowolne chorobowe. proszę mi pomóc i powiedzieć jakie w tej mojej sprawie ma to znaczenie i czy nalezy mi się chorobowe. nie mam w tej chwili żadnych innych środków utrzymania.
pozdrawiam

spółka cywilna jest dla mnie formalnością i nie uzyskuję żadnych przychodów

Drogi Gorom, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
1. pełne ubezpieczenie płacił mój pracodawca. w spółce cywilnej odprowadzam tylko składkę zdrowotną w wysokości 224,24 zł. mam też zgłoszenie do dobrowolnego ubezieczenia zdrowotnego. od momentu rozwiązania umowy o pracę czyli z dniem 16 czerwca 2009 zapewnę ze spółki będę płacić pełne ubezpieczenie- księgowa poinformowała mnie że będzie to ubezpieczenie promocyjne dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność.
2. tak więc składki zdrowotne odprowadzał pracodawca i odprowadzam ja w spółce
3. nie wiem na jakiego płatnika lekarz powinien wypisać kolejne L4?
4. a świadectwo pracy? a co z formularzem Z3. zus mojego miejsca zamieszkania jest inny niż byłego pracodawcy.

Od 17 czerwca, z racji prowadzenia działalności gospodarczej musi być Pani zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnych i rentowych i ubezpieczenia wypadkowego, oraz może być Pani zgłoszona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Oczywiście również do zdrowotnego.
spółka cywilna jest dla mnie formalnością i nie uzyskuję żadnych przychodów
To nie jest ważne. Spółka cywilna dzieli swój dochód proporcjonalnie do procentowego udziału w spółce.
Co do zasiłku chorobowego, to wypłatę powinien przejąć ZUS, pod warunkiem, że nie będzie przerwy w zwolnieniach lekarskich.

Gorom napisał:
1. Jeśli opłacane były składki zdrowotne-to tak.
2. Podstawą wyliczenia zasiłku będzie zależało to skąd były opłacane składki zdrowotne.
Bzdura. Ubezpieczenie zdrowotne nie ma nic do wypłacania zasiłku chorobowego. Ubezpieczenie zdrowotne upoważnia jedynie do bezpłatnej opieki lekarskiej.

Temat ten jest zdublowany. Łączę na zabezp. społ.

Panie Januszu M.
wiem że Zus przejmie zasiłek, tylko pytanie co uzna za podstawę wyliczenia zasiłku: etat czy spółkę ? czy z ostatnich 12 miesięcy połączy te składki: z 3 miesięcy spółki i 9 z etatu? ciągłość w zwolnieniu lekarskim jest.
Nie wiem tylko teraz na jakiego płatnika lekarz ma wypisać kolejne zwolnienie i gdzie ja mam je zanieść? do którego oddziału zus?

Przecież Pani opłacała jedynie składkę ubezpieczenia zdrowotnego.
Z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej nie opłacała Pani ubezpieczeń społecznych (zbieg ubezpieczeń). Warunkiem przystąpienia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego jest podleganie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu.
Zalecam poczytać poradnik ZUS: http://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad4.pdf

rozumiem więc ze zasiłek chorobowy mi się nie nalezy?
nawet w przypadku ciągłości ubezpieczenia chorobowego- zostanie on dobrowolnie zgłoszony z dniem 17 czerwca (czyli po ustaniu stosunku pracy na umowe)i bedzie opłacany w terminie?

Pisałem, że musi być ciągłość zwolnienia lekarskiego.

ciagłość jest więc mam możiwość uzyskania zasiłku chorobowego. tylko co bedzie podstawą jego wyliczenia?etat czy spółka?

Powrót