Zwolnienie lekarskie przez weekend

• Autor wątku Autor wątku janstar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janstar

Użytkownik
Odpowiedzi
176
Jestem zatrudniony od dwóch lat na Umowę o pracę (rozliczenie godzinowe w cyklu tygodniowym).

W dniach 1-7.01 byłem na zwolnieniu lekarskim. W ramach tych dni były 3 dni robocze, do przepracowania pozostaje mi 18 dni.

Dostałem bardzo ogólną informację od przełożonego, że kadry poinformowały, iż korzystanie z L4 przez weekend jest dla mnie nieopłacalne finansowo.

Proszę o pomoc, informację jak powinna zostać rozliczona wypłata w powyższym przypadku.

Choroba nie wybiera dni robocze/wolne. Chorym się jest w każdym dniu.
Algorytm liczenia wynagrodzenia z rozporządzenia jest taki, że jak chorujesz ciągiem otrzymasz mniej wypłaty, niż jakbyś chorował poniedziałek-piątek, sobota i niedziela "zdrowy" i znów chory poniedziałek-piątek.
Wynagrodzenie masz określonej w stałej miesięcznej wysokości w umowie o pracę?

Wynagrodzenie różni się, zależnie od kwoty premii.

Czy mogę prosić o więcej informacji o podanym algorytmie?

§ 11. 1. W celu obliczenia wynagrodzenia, ustalonego w stawce miesięcznej w stałej wysokości, za przepracowaną część miesiąca, jeżeli pracownik za pozostałą część tego miesiąca otrzymał wynagrodzenie określone w art. 92 Kodeksu pracy, miesięczną stawkę wynagrodzenia dzieli się przez 30 i otrzymaną kwotę mnoży przez liczbę dni nieobecności pracownika w pracy z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby. Tak obliczoną kwotę wynagrodzenia odejmuje się od wynagrodzenia przysługującego za cały miesiąc.

Skoro byłeś chory i zwolnienie zostało wystawione i dotarło do pracodawcy to pracodawca musi ci wypłacić wynagrodzenie chorobowe za wszystkie 7 dni choroby.

Powrót