zwolnienie lekarskie przy umowie poniżej 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku pafcio1cc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pafcio1cc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem zatrudniony na umowę o pracę pierwsza umowa była na okres próbny na 3 miesiące od 10 marca do 10 czerwca drugą przedluzajaca podpisałem na 2 lata i tu pojawia się moje pytanie czy jeżeli pójdę teraz na długotrwałe chorobowę to w zapisach prawa pracy jest informacje ze jeżeli staż pracy jest poniżej 6 miesiecy to pracodawca po przekroczeniu 3 miesięcznego zwolnienia może rozwiązać umowę o pracę
Czy jeżeli wezmę 1 dzień urlopu na żądanie to ten 3 miesięczny okres będzie sie liczyl od nowa?

Nie - okres zatrudnienia będzie się liczył od 10 marca do przeddzień pójścia na chorobowe.

Dzieki za odpowiedz ale chodziło mi bardziej o to ze pójdę na zwolnienie i pred upływem 3 miesięcy wezmę dzień urlopu i znowu pójdę na 3 miesięczne zwolnienie

Jednodniowy dzień urlopu pomiędzy zwolnieniami lekarskimi przerywa ciągłość w płaceniu zasiłku chorobowego, ale to nie oznacza, że nagle stałaś się zdrowa i zdolna do pracy.
Na korzystanie z urlopu musi wyrazić zgodę pracodawca, jeśli się zgodzi, to on będzie ponosił konsekwencję rozwiazania umowy w trybie art. 53 § 1 pkt 1a k.p. /chociaż fakt ten może rozstrzygnąć tylko sąd pracy/.

Powrót