zwolnienie lekarskie w ciazy i wyjazd z miejsca zameldowania

• Autor wątku Autor wątku keisa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keisa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,

od wczoraj jestem na pierwszym zwolnieniu lekarskim, wystawionym na 30 dni. jestem w ciazy. w styczniu planuje remont i w zwiazku z ciaza nie chce przebywac w tym czasie w domu.zaplanowalam wyjazd do mamy - niestety mieszka ona za granica. boje sie kontroli z zusu w tym czasie - jak sie przed nia zabezpieczyc? czy pojsc do zusu i powiadomic ich o zmianie miejsca pobytu? (nie bedzie mnie przez tydzien). jesli kontroler nie zastanie mnie w domu ile mam czasu na zgloszenie sie do zusu i wytlumaczenie? czy moga to byc 24h czy jednak jak gdzies wyczytalam dostaje sie 7 dni?

naprawde nikt nic nie wie? bardzo prosze o jakakolwiek podpowiedz bo do terminu co raz blizej

Dokładnie nie wiem jak to jest w Twoim przypadku ale w momencie gdy jest się na tzw. L4 z powodu zagrożonej ciąży to 1) podróżowanie tak daleko nie jest chyba zbyt rozważnym pomysłem a 2) ZUS faktycznie może się przyczepić do tego bo skoro jesteś chora to chora i nie powinnaś "wyjeżdżać" na "wakacje" . W podobnych sytuacjach gdy się wyjeżdża np. poza adres zameldowania na kilka-kilkanaście dni to prosi się w przychodni przy wypisywaniu druku zwolnienia o wpisanie innego adresu (tego pod którym będzie się przebywać) ale nie wiem jak to w przypadku gdy będzie sie przebywać poza granicami PL.

Powrót