Zwolnienie lekarskie w Niemczech-a wypowiedzenie!!!

• Autor wątku Autor wątku AlicjaTajga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlicjaTajga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,czy zna sie ktoś na prawie niemieckim?Jestem zatrudniona w Niemczech u niemieckiego pracodawcy i mam umowe na czas nieokreslony.Jestem na zwolnieniu lekarskim od 30 grudnia,a do pracy mam juz wrocic 6 lutego.dnia 31 stycznia dostalam od szefa wypowiedzenie,ale go nie przyjelam,przyniosl mi je do domu.Czy ma takie prawo?Czy moze dac mi wypowiedzenie miesieczne jak jestem zatrudniona na czas nieokreslony,i czy moze to zrobic-dac mi takie wypowiedzenie jeak jestem na zwolnieniu lekarskim ?Bardzo prosze o pomoc!!!

w Niemczech nie ma przepisow zabraniajacych zwolnienia z pracy osoby przebywajacej na zwolnieniu lekarskim. Czy ty to zwolnienie przyjelas czy nie, nie gra roli, on moze je wyslac poczta i po 3 dniach bedzie uznane za dostarczone, nawet jak ty go nie wyjmiesz ze szkrzynki.
A czy zwolenienie z pracy jest legalne, to inna kwestia, bo tu obowiazuja rozne szczegolowe uregulowania. Jesli nie zgadzasz sie ze zwolnieniem z pracy, musisz w ciagu 3 tygodni wniesc skarge do sadu pracy. Jak przegapisz ten termin, to zaden sad ci potem nie pomoze

Powrót