zwolnienie lekarskie z Polski do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku ewciulka91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewciulka91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam mam spory problem i nie wiem co robić. Jestem w ciąży zagrożonej. Zatrudniona jestem na terenie Niemiec. Po 6 tyg. wypłacania chorobowego pracodawca " ze względu na moje bezpieczeństwo" postanowił odesłać mnie do Polski. Zaznaczył, że nie zwalnia mnie i ubezpieczenie w Niemczech będę mieć do końca umowy czyli do końca września tego roku. Niemiecki lekarz ginekolog wystawił mi zaświadczenie o niezdolności do pracy przez cały okres ciąży. Jest ono ważne do czasu kiedy będę w Niemczech. Moje pytanie brzmi: Czy jak wyjadę do Polski w AOK będzie honorowane zaświadczenie lekarskie od polskiego lekarza? Czy mogą sprawiać problemy w wypłacaniu zasiłku chorobowego? Dziwi mnie postawa pracodawcy. Boi się, że coś mi się stanie bo sama siedzę w domu, a w Polsce będę mieć opiekę ze strony rodziny. Przed poinformowaniem mnie, że mam jechać do Polski w ten sam dzień zadałam pytanie lekarzowi czy mogę jechać do Polski jeżeli by zaistniała taka potrzeba kategorycznie zabronił. Tego samego dnia dowiedziałam się, że jednak pozwolił ale na podroż tylko w 1 str.

Ostatnia edycja:
Powrót