zwolnienie lekarskie - złamany palec

• Autor wątku Autor wątku wasluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wasluk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Poruszyłem problem zwolnienia lekarskiego na złamany palec w dziale "zabezpieczenie społeczne - ZUS, pomoc społeczna" pod takim samym tytułem.
Szukając odpowiedzi na moje pytanie: czy można na zwolnieniu lekarskim (złamany palec) pójść na spacer, do kina, restauracji i znalazłem takie wyroki Sądu jak poniżej.

1. Wyrok Sądu Najwyższego z 26 września 2001 r., sygn. akt I PKN 638/00 - "Celem zwolnienia lekarskiego jest odzyskanie zdolności do pracy i w czasie jego trwania pracownik nie może podejmować czynności sprzecznych z tym celem".
- Spacer, kino, restauracja według mnie nie jest sprzeczne z odzyskaniem zdolności do pracy (zrośnięcie się palca).

2. Wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z 12 listopada 2002 r., sygn. akt III AUa 3189/01. "Adnotacja na zwolnieniu lekarskim, że "pacjent może chodzić" nie usprawiedliwia wykonywania pracy przez pracownika. Taki zapis upoważnia go jedynie do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego, np. poruszania się po mieszkaniu, udania się na zabieg czy kontrolę lekarską".
- Ta interpretacja sądu jest najczęściej przytaczana ale dotyczy wykonywania pracy przez pracownika na zwolnieniu lekarskim. Według mnie spacer, kino, restauracja nie jest pracą wykonywaną przez pracownika, są to zwykłe czynności życia codziennego i nie są sprzeczne z zaleceniami lekarza.

3. Wyrok z dnia 19 stycznia 1998 r. I PKN 486/97 - "Nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych (art. 52 § 1 KP) wykonywanie w czasie zwolnienia chorobowego pracy, która nie jest sprzeczna z zaleceniami lekarskimi. Rozstrzygnięcie czy wykonywanie pracy podczas korzystania ze zwolnienia lekarskiego w jednym z dwóch zakładów pracy, w którym pracownik był równocześnie zatrudniony przed powstaniem niezdolności do pracy, jeżeli ma stanowić podstawę pozbawienia pracownika prawa do zasiłku chorobowego, wymaga ustalenia, czy kontynuowana praca stanowi, czy też nie stanowi uciążliwych czynności mogących przedłużyć okres niezdolności do pracy, względnie, czy jest, czy nie jest niezgodna z celem tego zwolnienia".
- W tej sytuacji według mnie również spacer, kino, restauracja nie jest sprzeczne z zaleceniami lekarskimi (celem zwolnienia) i nie stanowi uciążliwych czynności mogących przedłużyć okresu niezdolności do pracy.

Tak rozumie w/w interpretacje sądu, ale jak pisałem wcześniej jestem laikiem w sprawach ZUS, dlatego proszę o pomoc kogoś kto się zna na przepisach i prawie. Bo nie wierzę, że złamany palec pozbawia prawa do wolności osobistej (spacery, kino, restauracja) i skazuje chorego na areszt domowy lub jak się nie dostosuje to pozbawia go prawa do zasiłku chorobowego i naraża na zwolnienie dyscyplinarne. Jeżeli rzeczywiście tak jest to tragedia z tym prawem.

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam forumowiczów

Witaj,
pytanie czy na zwolnieniu lekarskim które lekarz Ci wystawił jest zaznaczone "leżące",
a przypuszczalnie nie bo na złamany palec ortopeda nie daje "leżącego".
Więc poruszać się można, natomiast nie można świadczyć pracy.

Powrót