Zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku bigredpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bigredpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Aktualnie jestem na urlopie w Polsce, w niedzielę wracam z powrotem do Niemiec do pracy.
Niestety dziś rano obudziłem się z gorączką i zastanawiam się nad pójściem do lekarza.
I tu pojawia się moje pytanie. Mianowicie, czy zwolnienie lekarskie wypisane przez polskiego lekarza, może zostać wysłane do niemieckiego pracodawcy, jeśli tak to czy wystarczy zwykłe tłumaczenie?
Oraz czy na czas trwania takiego zwolnienia mogę pozostać w Polsce czy muszę siedzieć w Niemczech?
Pytam ponieważ jeśli mimo wszystko "odchorowywać" muszę w Niemczech to nie widzę sensu udawania się do specjalisty w Polsce i płacenia za wizytę prywatną, a następnie za tłumaczenie, skoro bądź co bądź będę musiał w niedzielę wracać do Niemiec.
Dodam, że meldunek posiadam zarówno w Polsce jak i w Niemczech, a ubezpieczony jestem w niemieckim AOK.

Pozdrawiam

Tu masz informacje z AOK Nordost (Berlin-Brandenburg), ale w innych AOK jest podobnie:

Choroba i zwolnienie lekarskie z Polski
AOK Nordost akceptuje zarówno zwolnienia lekarskie wystawione w Niemczech jak i zwolnienia wystawione w Polsce na drukach ZUS-ZLA. Lekarz wypisujący zwolnienie wypełnia trzy druki: oryginał w kolorze czerwonym przeznaczony dla ZUS, egzemplarz zwolnienia w kolorze zielonym dla pacjenta oraz trzeci egzemplarz, który pozostawia u siebie. Numer statystyczny choroby pojawia się tylko na oryginale. Ponieważ AOK potrzebuje informacji na temat diagnozy, ważne jest, abyście Państwo złożyli w AOK Nordost - obok kopii zielonego egzemplarza, który jest przeznaczony dla Państwa celem doręczenia pracodawcy - także kopię oryginału (czerwony druk). Przyspieszy to znacznie zarejestrowanie polskiego zwolnienia lekarskiego przez AOK. Przypominamy, że AOK jest uprawniona do uzyskania w ZUS wszelkich informacji potwierdzających prawdziwość doręczonego zwolnienia oraz do zlecenia przebadania ubezpieczonego w celu potwierdzenia diagnozy.

Zwolnienia lekarskie razem z kserokopią karty AOK prosimy przesyłać do AOK Nordost w terminie 7 dni od ustalenia niezdolności do pracy na adres:

AOK Nordost – Die Gesundheitskasse
M/12/0/4 - Stralsund
Frau Marina Schmidt
Postfach 10 50 20
18010 Rostock

Niedotrzymanie 7-dniowego terminu może prowadzić do zawieszenia roszczenia i utraty zasiłku chorobowego.

Ubezpieczeni w innych kasach AOK - spoza Berlina, Brandenburgii i Meklemburgii-Pomorza Przedniego - mogą odszukać właściwy adres na stronie serwisu: AOK-Servicecenterübersicht.

Przypominamy o obowiązku niezwłocznego poinformowania pracodawcy o niezdolności do pracy.

https://www.aok.pl/choroba-i-zwolnienie-lekarskie-z-polski-529.php

I na wszelki wypadk zrob sobie dodatkowe ksero zwolnienia dla siebie

Powrót