Zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku Babelek1351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Babelek1351

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Od 3 miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim. Tydzień temu potwierdziłam ciążę u lekarza. 8 tydzień. Lekarz namawia mnie na przejście ze zwykłego L4 na L4 z kodem b. Nie ukrywam, że mnie również na tym zależy bo chodzi o finanse. Czy kończąc "zwykłe ' L4 na przykład w piątek, mogę iść od poniedziałku na L4 z kodem b i będzie to oznaczało, że zaczął się nowy okres chorobowy, czy muszę wrócić do pracy na jeden dzień czego bardzo ale to bardzo chciałabym uniknąć.

Nowy okres zasiłkowy musi być przerwa 60 dni.
Jeden dzień to było kiiieeedyś przed zmianą.

Pan_robotnik napisał:
Nowy okres zasiłkowy musi być przerwa 60 dni.
Jeden dzień to było kiiieeedyś przed zmianą.

Ja chyba źle to wszystko opisałam. Chodziło mi o to, że normalnie na L4 można być 182 dni, a potem trzeba złożyć wniosek o świadczenie chorobowe. Zwolnienie jest płatne 80%. W ciąży można być maksymalnie na zwolnieniu 270 dni i jest płatne 100%. Jeśli jestem już teraz na zwolnieniu i nie będę miała 1 dnia przerwy to przechodząc na L4 z kodem b liczba dni tych 270 skończy mi się plus minus w 6 miesiącu ciąży. Czytałam, że żeby te 270 dni były liczone od nowa to musi być pomiędzy L4 1 dzień przerwy. I tego dotyczy moje pytanie, jak to ogarnąć, czy po zakończeniu L4 od psychiatry mogę wziąć jeden dzień urlopu z okazji siły wyższej i udać się na L4 z kodem b.

Powrót