Zwolnienie nauczyciela ze szkoły

• Autor wątku Autor wątku fluber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fluber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry,
jestem nauczycielem języka polskiego. Dyrektor szkoły zapowiedział, że w związku z niżem demograficznym będzie musiał dokonać redukcji etatów w szkole. W trakcie tego roku szkolnego opracuje system, według którego określi, kto zostanie zwolniony.
Problem polega na tym, że w szkole na stanowisku nauczyciela języka polskiego pracują jeszcze: żona dyrektora oraz jej znajoma, która została zatrudniona na pełny etat od początku tego roku szkolnego ( mimo zapowiedzi dyrektora, że będzie brakowało godzin w przyszłym roku szkolnym!). Co więcej, już w tym semestrze otrzymałem najmniejszą możliwą liczbę godzin (osiemnaście), a żona dyrektora ma maksymalne 27 godzin (1,5 etatu) + wszystkie możliwe nauczania indywidualne, które nie musza się do tego etatu zaliczać.
Na jednym z forów przeczytałem, że:
„Małżonkowie oraz osoby pozostające ze sobą w stosunku pokrewieństwa do
drugiego stopnia lub stosunku powinowactwa pierwszego stopnia i
przysposobienia, opieki lub kurateli - nie mogą być zatrudnieni u pracodawców
samorządowych, jeżeli powstałby między tymi osobami stosunek bezpośredniej
podległości służbowej.”
Czy w związku z tym żona dyrektora może w ogóle pracować w tej szkole? Jestem w trudnej sytuacji materialnej i bardzo boję się, że stracę pracę, dlatego bardzo proszę o informację, czy mogę gdzieś zgłosić fakt występowania w szkole nepotyzmu i jakie są szanse na to, że ktoś rozbije układ, który panuje w tej szkole?

Czy faktycznie bezpośrednim przełożonym "żony Dyrektora" jest jej mąż-Dyrektor? Być może bezpośredni nadzór na nią sprawuje jego zastępca albo inna osoba zatrudniona na stanowisku kierowniczym?
Czy mąż-dyrektor i żona-pracownik to bezpośrednia podległość służbowa?

Powrót