Zwolnienie z kosztów sądowych

• Autor wątku Autor wątku Navia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Navia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
hej. mam do was pytanie

Sprawa wygląda tak : niedługo mam mieć rozprawę sadowa i chce wnieść o zwolnienie z kosztów . niedawno skończyłam szkołę , obecnie nie pracuje , w przyszłym roku ide na studia . i czy żeby ubiegać się o zwolnienie z kosztów sądowych musze się zarejestrować w PUP? pytam się bo koszty sadowe sa w kilku tys zł i zależy mi aby mnie zwolniono z tych kosztów :/

Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych

Celem instytucji prawa pomocy, która w istocie oznacza dofinansowanie strony postępowania przez Skarb Państwa, jest zagwarantowanie prawa do sądu osobom najuboższym (w tym również osobom prawnym oraz innym jednostkom organizacyjnym), znajdującym się w wyjątkowo złej sytuacji materialnej, które całkowicie nie są w stanie wygospodarować środków na pokrycie kosztów związanych z dochodzeniem swych praw przed sądem. Poza tego rodzaju wypadkami strony postępowania sądowoadministracyjnego muszą samodzielnie ponieść ciężar uiszczenia kosztów sądowych oraz ewentualnie wynagrodzenia profesjonalnego pełnomocnika. Nie ulega wątpliwości, iż z brzmienia powołanych przepisów jednoznacznie wynika, że ciężar dowodu w zakresie przesłanek warunkujących zwolnienie od kosztów sądowych obciąża stronę, która powinna wykazać i wyczerpująco uzasadnić okoliczności stanowiące podstawę żądania.

Navia napisał:
koszty sadowe sa w kilku tys zł

w sądzie administracyjnym?

Powrót