zwolnienie z kosztów spisu inwentarza przed sporządzeniem

• Autor wątku Autor wątku dominika2323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominika2323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, po zmarłym ojcu odziedziczyłam pół mieszkania oraz liczne długi, po które już zgłaszają się wierzyciele. WIem, że prowadził swego czasu firmę i że niezbędne będzie sporządzenie wykazu lub spisu inwentarza. Nie chcę się narazić na błędy i na grupie z poradami prawnymi dostałam informację, że lepiej jeżeli komornik zrobi taki spis. Niestety wynagrodzenie komornika może być bardzo duże, szczególnie w tym przypadku kiedy ojciec miał dużo długów.
Ja mieszkam z matką która jest na zasiłku, sama jeszcze się uczę bo mam 18 lat i chodzę do technikum. Podejmowałam pracę w wakacje, jednak zarobiłam niewiele. Niestety ojciec nie pozostawił żadnych pieniędzy, które pozwoliłyby mi pokryć komornika, nabyłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza i jedynie co pozostawił poza długami to prawa do części tego lokalu, którego i tak nie można teraz spieniężyć.

Czy mogę wystąpić do sądu o zwolnienie z kosztów sporządzenia takiego spisu?
Czy mogę od razu wysłać do sądu wniosek o zwolnienie z kosztów zanim złożę wniosek o sporządzenie spisu?
Chciałabym uniknąć sytuacji, że sąd nie zwolni mnie z kosztów ale zleci spis - wtedy wolałabym zrobić wykaz.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc

Powrót