Zwolnienie z obowiazku swiadczenia pracy a nowa praca

• Autor wątku Autor wątku pantalla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pantalla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Bardzo prosze o porade w nastepujacej sprawie.

Poczatkiem sierpnia zostalam zwolniona z obowiazku swiadczenia pracy nie rozwiązując umowy i zachowując przy tym prawo do pełnego wynagrodzenia. Poki co zwolnienie ze swiadczenia pracy obowiazuje do konca pazdziernika tego roku, natomiast umowa jest do lutego 2010.

Moj obecny pracodawca planuje zwolnienia grupowe, a zwolnienie ze swiadczenia pracy bedzie prawdopodobnie przedluzane mniej wiecej do listopada (czesc pracownikow jest zwolnionych ze swiadczenia pracy, a czesc jeszcze wykonuje swoja prace, dlatego musimy "poczekac" na tych "pracujacych", aby mozna nas bylo zwolnic grupowo). Wtedy tez prawdopodobnie dostaniemy odprawy.

Moje pytanie brzmi- czy w tej sytuacji moge podjac prace u innego pracodawcy bez dawania wypowiedzenia u obecnego? Dodam, ze niestety jedna i druga firma to konkurencja, a w umowie u nowego pracodawcy bedzie na pewno zapis, ze nie moge pracowac u konkurencji.

Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam!

Jeśli u nowego pracodawcy będzie zapis o zakazie konkurencji to nie może być mowy o pozostawaniu w stosunku pracy u obecnego. Nadto zawarcie takiej umowy jest ryzykowne, ponieważ może się okazać iż w listopadzie będzie miała Pani umowę z nowym i starym pracodawcą wraz z obowiązkiem pracy u obydwu.
Sugeruję przedstawić sytuację nowemu pracodawcy, i zastrzec w umowie iż pozostawanie w stosunku pracy do dnia 28 lutego 2010 roku nie jest łamaniem zakazu konkurencji, a także zastrzec sobie prawo do urlopu bezpłatnego udzielonego bezwarunkowo w przypadku obowiązku świadczenia pracy u pierwszego pracodawcy.

AnJay napisał:
Jeśli u nowego pracodawcy będzie zapis o zakazie konkurencji to nie może być mowy o pozostawaniu w stosunku pracy u obecnego.

Hmm no wlasnie jestem przeciez "zwolniona z obowiazku swiadczenia pracy" u obecnego pracodawcy czyli rozumiem to jako nie-bycie w stosunku pracy u niego?

Nie ukrywam, ze chodzi mi glownie o to wynagrodzenie i odprawe, ktorych nie chcialabym stracic.
Niestety jesli chodzi o negocjacje to obawiam sie, ze nie mam (przynajmniej na razie) takiej sily negocjacyjnej zeby negocjowac umowe..:(
A tak naprawde to chyba nie dzialam na szkode zadnej z firm? Tym bardziej, ze nawet jesli obecny pracodawca nagle zmienilby zdanie (w co szczerze watpie) i postanowil przywrocic nas do pracy to i tak wtedy rozwiaze z nim umowe za porozumieniem stron a nie bede do niego juz wracac...

To moze inaczej. Jesli udaloby mi sie dogadac z obecnym pracodawca i przyszlym o zmiane zapisu o zakazie konkurencji w umowach (czyli to zastrzezenie w umowie, ze do lutego 2010 pozostawanie w stosunku pracy nie bedzie lamaniem zakazu konkurencji i w jednym i w drugim przypadku) to czy wtedy praca u nowego pracodawcy-konkurencji przy jednoczesnym zwolnieniu z obowiazku swiadczenia pracy u drugiego bedzie juz zgodna z prawem?

Przecież AnJay już na to odpowiedział - przeczytaj jeszcze raz jego ostatnią wypowiedź.

Powrót