zwolnienie z opłat na uczelni i status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku daross87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daross87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, otrzymałem pół roczny staż z up, wcześniej byłem zarejestrowany jako bezrobotny bez prawa do zasiłku. w lutym otrzymałem z uczelni pismo o częściowym umorzeniu czesnego (1000zł za semestr). ponieważ nie pobierałem zasiłku nie sądziłem, że muszę cokolwiek zgłaszać, tym bardziej, że przychód to dla mnie coś co dostaje do ręki. niedawno ktoś mi powiedział, że powinienem zgłosić te umorzenie czesnego, bo to świadczenie nieodpłatne i przez moje zaniedbanie stracę staż. proszę o pomoc - czy to prawda? :(:(:(

Jeśli ktoś jest w stanie to potwierdzić bardzo proszę o komentarz :(

Bezrobotny zobowiązany jest zgłaszać do urzędu pracy otrzymany przychód (tzn. przychód z innego tytułu niż zatrudnienie, inna praca zarobkowa, działalność gospodarcza, zasiłek lub inne świadczenie wypłacane z Funduszu Pracy, podlegające opodatkowaniu na postawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych).
Zgodnie z wyjaśnieniami Ministra, gdy świadczenie na mocy odrębnych ustaw jest zwolnione od podatku dochodowego od osób fizycznych bądź podatek nie jest odprowadzany przez zarejestrowaną osobę bezrobotną, nie ma wpływu na status bezrobotnego.
Reasumując, umorzenie czesnego nie rodziło obowiązku odprowadzenia przez Ciebie podatku i nie wpływa na status osoby bezrobotnej. Nie musisz też zgłaszać tego do urzędu.

gośćforum123 napisał:
Reasumując, umorzenie czesnego nie rodziło obowiązku odprowadzenia przez Ciebie podatku i nie wpływa na status osoby bezrobotnej. Nie musisz też zgłaszać tego do urzędu.
W tym sęk, że uczelnia wystawia pity za umorzenie czesnego...:(

Powrót