Zwolnienie z opłat za egzaminy

• Autor wątku Autor wątku janekwas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janekwas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam pewien problem i chciałbym go pokrótce opisać gdyż mam parę wątpliwości. Otóż znajoma stara się o zwolnienie z opłat za egzaminy eksternistyczne. OKE nakazało uzupełnić dokumentację o:
-oświadczenie o tym czy gospodaruje Pani samotnie czy z innymi członkami rodziny
-zaświadczenie o dochodach netto od wszystkich pracujących członków rodziny

I teraz tak. Znajoma uczy się zaocznie i jest osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP. W skład rodziny wchodzi także matka (też nie pracująca) i dwie siostry (niepełnoletnie, jedna ucząca się, druga w wieku przedszkolnym). Znajoma otrzymuje alimenty z funduszu alimentacyjnego (400zł), matka również otrzymuję alimenty (na jedną z córek z funduszu, na drugą od konkubenta). Moje pytanie jest takie - do kogo należały zwrócić się o wymaganą dokumentację?
Z tego co wyczytałem to dochód na rodzinę nie może przekraczać 351zł netto na osobę w miesiącu poprzedzającym składanie wniosku. Od razu powstaje kolejne pytanie, czy alimenty wliczają się do dochodu, który należy udowodnić?

Proszę o szybką pomoc, gdyż nie ukrywam, że goni nas czas.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że oświadczenie o tym czy gospodaruję samotnie czy nie może napisać sama. Natomiast do kogo w tej sytuacji zwrócić się o wydanie zaświadczenia o dochodach netto rodziny?

Ewentualnie czy samo bycie bezrobotnym upoważnia do zwolnienia?

Powrót