Zwolnienie z podatku %19 Ulga mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku krkdvy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krkdvy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałbym sprzedać jedno z moich mieszkań iz dochodami planuję spłacić kredyt na drugie mieszkanie.

Mam wiedzę, że w 2022 roku nastąpiła zmiana przepisów w prawie, jednak zastanawiam się, czy w tej sytuacji mogę być zwolniony z 19% podatku, jednak spłata kredytu nie jest związana ze sprzedanym mieszkaniem, ale kolejnym?:o

Tak, o ile mieszkanie, na które wziąłeś ten kredyt służy/ma służyć twoim celom mieszkaniowym. W 2022 r. dodano zapis, który pozwala na uznanie za cele mieszkaniowe spłaty kredytu zaciągniętego na zakup mieszkania, które jest zbywane. Zatem rozszerzono zakres wydatków mieszkaniowych.

Dziękuję za odpowiedź :) Mogę jednak znaleźć tylko informację, że kredyt można spłacić za sprzedane mieszkanie. Nie widzę wzmianki o wypłacie za drugie mieszkanie (które nie jest sprzedane)

Przepis "od zawsze" przewidywał, że spłata kredytu zaciągniętego na własne cele mieszkaniowe jest wydatkiem mieszkaniowym.
Potem zrodziła się wątpliwość interpretacyjna, czy dotyczy to także spłaty kredytu zaciągniętego na sprzedawane mieszkanie, bo [tu bezsensowny bełkot prawny, który nic nie wnosi]. Od początku, moim zdaniem, absurdalna była ta wątpliwość, ale była. Stąd od 2022 doprecyzowano przepis, aby nie było już wątpliwości, a więc przesądzono, że tak, spłata kredytu zaciągniętego na zbywaną nieruchomość TAKŻE może być wydatkiem mieszkaniowym.

Natomiast nigdy nie było wątpliwości, że wydatkiem mieszkaniowym jest spłata kredytu zaciągniętego na zakup INNEJ nieruchomości, o ile ta inna nieruchomość służyła do celów mieszkaniowych podatnika. Wątpliwości nie było, więc w tym zakresie nic się w 2022 r. nie zmieniło. Nadal taka spłata jest wydatkiem mieszkaniowym, jak było zawsze.

Powrót