Zwolnienie z podatku PCC a niepełnosprawność

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam

Pytanie mam jak to jest z tym, że osoba niepełnosprawna jest zwolniona z podatku PCC ?
Czy są jakieś ograniczenia czego ma konkretnie dotyczyć ten podatek samochód dom mieszkanie spadek darowizna itd ?
Czy ma znaczenie kwota zakupu nieruchomości pojazdu spadek darowizna do zwolnienia od podatku ?
Czy stopień niepełnosprawności ma znaczenie ?
Czy symbol niepełnosprawności ma znaczenie ?
Czy osoba niepełnosprawna aby być zwolniona z podatku musi być właścicielem przedmiotu czy wystarczy współwłasność ?
Czy w momencie zakupu np samochodu mieszkania mam gdzieś zgłaszać to zwolnienie nie wiem jakieś dokumenty komuś donieść pokazać ?

Zwolnienie dotyczy tylko zakupu samochodu i sprzętu rehabilitacyjnego wykorzystywanego tylko na własne potrzeby. Jakim masz stopień niepełnosprawności?

Współwłasność na 100% wyłącza to zwolnienie.

Pejotwroc napisał:
Zwolnienie dotyczy tylko zakupu samochodu i sprzętu rehabilitacyjnego wykorzystywanego tylko na własne potrzeby. Jakim masz stopień niepełnosprawności?

Umiarkowany

sekStans napisał:
Współwłasność na 100% wyłącza to zwolnienie.

Czyli samochód musi być wyłącznie na mnie tak ? To czemu rozliczenie tankowania (ulgi pit) może być na współwłasność ?

Samochod ma być tylko na własne potrzeby. I tego się trzyma urząd skarbowy. Własne czyli tylko dla ciebie a nie żony.

Soniak87 napisał:
Czyli samochód musi być wyłącznie na mnie tak ? To czemu rozliczenie tankowania (ulgi pit) może być na współwłasność ?
Bo tam jest wyszczególniona własność lub współwłasność. I nie tankowania tylko wydatki na utrzymanie samochodu.

Pejotwroc napisał:
Bo tam jest wyszczególniona własność lub współwłasność. I nie tankowania tylko wydatki na utrzymanie samochodu.

Tankowania też znajomi rozliczali się z tego w poprzednich latach tankowanie to utrzymanie. Chyba że masz jakieś dane wyszczególniają w utrzymanie ?

Wszystko co się wiąże z utrzymaniem samochodu. Czyli tankowanie, obowiązkowe, ubezpieczenie, przeglądy, naprawy.

Powrót