Zwolnienie z pracy na chorobowym a niewykorzystany urlop

• Autor wątku Autor wątku arturna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arturna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Od 6 maja br.przebywam na zwolnieniu lekarskim i w międzyczasie zostałem zwolniony z pracy- umowa wygasła z dniem 8 lipca. Miałem jeszcze do wykorzystania cały tegoroczny urlop. Czy pracodawca powinien wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop w momencie wygaśnięcia umowy za okres do 6 maja,czy do końca zatrudnienia, czy być może mam poczekać do końca zwolnienia lekarskiego i wtedy złożyć wniosek o zapłatę za niewykorzystany urlop?

Artur

arturna napisał:
zostałem zwolniony z pracy- umowa wygasła
Nie zostałeś zwolniony

arturna napisał:
Miałem jeszcze do wykorzystania cały tegoroczny urlop
Miałeś część tegorocznego urlopu proporcjonalnie do okresu zatrudnienia w tym roku

arturna napisał:
Czy pracodawca powinien wypłacić mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop w momencie wygaśnięcia umowy za okres do 6 maja,czy do końca zatrudnienia, czy być może mam poczekać do końca zwolnienia lekarskiego i wtedy złożyć wniosek o zapłatę za niewykorzystany urlop?
Ekwiwalent powinien być wypłacony za 7 miesięcy tego roku (przy zatrudnieniu od początku roku) w momencie zakończenia zatrudnienia czyli 8 lipca.

Dziękuje za odpowiedz, w takim razie mam prawo domagać się od byłego pracodawcy zapłaty za ten okres. Wysyłałem już sms do szefa o zapłatę, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Czy w takiej sytuacji muszę napisać wniosek o Urlaubsabgeltung?

SMSem się takich rzeczy nie załatwia. Musisz napisać pismo, że domagasz się wypłaty za niewykorzystany urlop ( Urlaubsabgeltung ). W piśmie określasz termin do którego oczekujesz na spełnienie żądania i potem oświadczasz, że dasz sprawę do sądu pracy w przypadku niespełnienia żądania.

Powrót