Zwolnienie z pracy przed emeryturą

• Autor wątku Autor wątku ewelina92a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina92a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, mój 1 stycznia 2023 r. po skończeniu 65 roku życia planował przejść na emeryturę, jednak parę dni temu podczas kontroli trzeźwości w pracy wykryto u niego 0,1 promila alkoholu we krwi. Pracodawca zwolnił go, jednak zaproponował rozwiązanie umowy za porozumieniem z inicjatywy taty. W związku z powyższym jakie są możliwości aby rodzice nie zostali bez środków do życia na okres tych 11 miesięcy? Czy próbować w marcu napisać podanie o ponowne przyjęcie? Czy istnieje możliwość skorzystania z wcześniejszej emerytury? Czy są może jakieś inne rozwiązania? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem załamana tak nieodpowiedzialnym zachowaniem mojego taty, jednak nie mogę pozwolić żeby wraz z mamą zostali bez środków do życia (mama pobiera emeryturę w wysokości 1100 zł co nie wystarczy na wszystkie opłaty). Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Absolutnie nie godzić się na rozwijanie umowy. Stan 0,1 promila jest jak najbardziej dopuszczalny. Dopiero jak będzie 0,2 lub więcej wtedy pracodawca może zastosować środek dyscyplinarny.

ewelina92a napisał:
Pracodawca zwolnił go, jednak zaproponował rozwiązanie umowy za porozumieniem z inicjatywy taty.
Rozumiem, że umowa o pracę została rozwiązana w drodze porozumienia stron.

Powrót