zwolnienie z pracy

• Autor wątku Autor wątku psebo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psebo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pracowalem w firmie 2 miesiace i 1 tydzien. Nie dostalem zadnej umowy. Pracodawca poinformowal mnie tylko ze pracuje na pelen etat. Wyplate dawal mi do reki sam pobierajac podatek, pay slipow jeszcze na oczy nie widzialem. 2 tyg temu bylem na zwolnieniu lekarskim. W tym czasie pracodawca wydzwanial do mnie i moich wspollokatorow z pretensjami ze mam byc w pracy i ze nie wierzy ze zwolnienie lekarskie jest prawdziwe. Wrocilem do pracy i po pewnym czasie zapytalem o 2 dni urlopu, wowczas uslyszalem ze jestem zwolniony i mam isc do domu. Wtedy dowiedzialem sie ze jestem na okresie probnym i pracodawca moze zwolnic mnie z dnia na dzien. Moje pytanie jest takie czy pracodawca musi mi wczesniej zakomunikowac ze jestem na okresie probnym? czy moze tak sobie ten okres wymyslec zeby mnie tylko zwolnic? Uslyszalem ze nie jest zadowolony z mojej pracy.

1. na pewno mówimy o Polsce? (tak zakwalifikował Pan swój wątek - jednak z uwagi na terminologię "pay slipy" sądzę że możemy mówić o wyspach brytyjskich) - ta kwestia jest KLUCZOWA do oceny Pana sytuacji

przepraszam, pracuje w Irlandii, nie zauwazylem ze pisze na forum polskim

http://forumprawne.org/irlandia/

Proszę Administratorów o przeniesienie wątku do Prawa Irlandzkiego.

Mamy tu też prawo miedzynarodowe :) Może jakiś spec się wypowie w tym zakresie. Ja mogę z krajowego jedynie wesprzeć..

Dzisiaj bylem u mojego bylego pracodawcy po ostatnia wyplate i uslyszalem ze dostane wyplate jesli podpisze nagane. Nic nie podpisalem i narazie wyplaty nie mam. Nagana oczywiscie z palca wyssana poniewaz nic zlego nie zrobilem, nawet nie wiem co on tam w niej napisal.

Powrót