Zwolnienie z VAT limit 200tyś a działalność wysyłkowa

• Autor wątku Autor wątku Nature_One
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nature_One

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Prowadzę działalność zajmującą się sprzedażą przez internet głównie na allegro, ale również arena, moerele.net i wlasnej stronie internetowej.
Zbliżam się do osiągnięcia limitu 200 000 przychodów, a zostały jeszcze dwa miesiące tego roku. Czytałem, że w niektórych przypadkach obniża się przychód o koszty wysyłki. Mam umowę z pocztą/inpostem/dhl itp żeby przyspieszyć nadawanie przesyłek. Natomiast tylko w tym pośredniczę, nie zarabiam na przesyłkach. Zawsze koszt przesyłki dla klienta = koszt jaki ponoszę. Czy jakaś dobra duszyczka podpowie mi czy mogę pominąć koszty przesyłki lub co zrobić żeby je móc pominąć?

Nie możesz. Chyba, że faktury z poczty/kuriera są wystawiane na klientów końcowych. Wątpię też abyś miał na aukcji napisane:
"Kupując bezpośrednio w naszym sklepie lub poprzez aukcje Allegro (klient) automatycznie udziela sprzedającemu pełnomocnictwa na jednorazowe zawarcie umowy z firmą realizującą odpłatną dostawę zamówionych towarów na nadanie przesyłki w imieniu i na koszt kupującego"

Mam taki zapis na aukcjach w opisie O sprzedającym. Bardzo dużo sprzedających ma taki lub podobny zapis.
Prezentujesz trochę inne zdanie niż w przytoczonej interpretacji.
Dlaczego tak uważasz?

Napisz o interpretację indywidualną dla siebie, w tym kraju nie ma nic pewnego a interpretacje zmieniaja sie ciągle.

Dziękuję kropka60, tak zrobię.
A czy orientujesz ile się mniej więcej teraz czeka na taką interpretację ?
Za późno się zorientowaliśmy, a na stronie jest napisane że to trwa do 3 miesięcy. Trochę się boję, że wystąpimy o interpretację, oni się nie zgodzą a my dalej będziemy bezvatowcami i nas skontrolują :D
Zaryzykujemy bo nie chcę czegoś źle robić i zaraz napiszę o interpretację.

Powrót