Zwolnienie z vat ???

• Autor wątku Autor wątku MIRON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MIRON

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.
Załóżmy ,że rozpocząłem działalność jednoosobową.
Z tego co wiem mogę skorzystać ze zwolnienia z vat do 10000 euro.
Jednak w wpisie do ewidencji mam klika PKD jedno z nich
Doradztwo w zakresie sprzętu komputerowego
Z tego co widzę tutaj
http://www.vat.pl/pages/i/812.php
wszelkie usługi związane z doradztwem są wykluczone ze zwolnienia do 10 000 euro.
Czy mogę korzystać z tego zwolnienia do momentu wykonania pierwszej usługi z tego zakresu czy muszę przejść na vat od razu ???

Pozdrawiam i dziękuje

Uważam, że skoro masz to we wpisie, to powinieneś się zgłosić na VAT od razu. Albo wykreślić to z wpisu, a dopisać dopiero wtedy, kiedy będziesz miał zamiar taką usługę wykonać - co według Ciebie jest korzystniejsze.

Teoria to jedno, ale wytłumaczyć kontroli z US, dlaczego ma się we wpisie coś, czego się nie wykonuje, albo dlaczego nie wykonuje się czegoś, co się ma we wpisie, to już inna broszka.

Witam.
Rozmawiałem dzisiaj z KIP i potwierdza sie ze sam wpis do niczego nie zobowiązuje.
Ciekawa była natomiast rozmowa z moim urzędem skarbowym.
Na tak zadane moje pytanie urzędniczka, która zajmuje się przede wszystkim vat-em odpowiedziała cytat "" nie wiem"" .
Po dłuższej konsultacji ze swoimi koleżankami potwierdziła to co powiedzieli w KIP.Powinno się tylko w tutejszym US złożyć oświadczenie ,że podatnik o tym wie.
Jednak cała ta rozmowa z tymi urzędniczkami z US spowodowała u mnie przekonanie ze cała ustawa o podatkach powinna mieć jedno dwa zdania:
"""Podatniku rozliczaj się jak uważasz ale jak popełnisz błąd to my czyli Urząd Skarbowy jesteśmy od tego aby Ci dopier....."""

Pozdrawiam i dziękuje

Właśnie o to chodzi - lepiej dmuchać na zimne :-(.

Powrót