Zwolnienie z WNT

• Autor wątku Autor wątku Allll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Allll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, piszę żeby się upewnić czy dobrze zrozumieałem. Otwieram działalność, ryczałt 3%, zwolniony z vat. Zamierzam zakup towaru z krajów UE. Z tego co się dowiedziałem to mogę skorzystać z zwolnienia rejestracji do VAT-EU jeśli nie przekroczę kwoty 50 000zł/rok. Teraz mam kilka pytań:
1. Na fakturze nie może być PL przy moim nip-ie?
2. Dostawca musi wystawić mi fv z podatkiem obowiązującym w jego kraju czy może 0%?
3. Co w sutuacji gdy dany produkt ma inną stawkę, np. sprowadzam produkt X z niemiec i tak jest opodatkowany 5% a u nas 8%. Rozumie że towar muszę sprzedać z obowiązującach stawką w danym kraju czyli w Polsce 8%?

Pozdrawiam.

1. Na fakturze nie może być PL przy moim nip-ie?
Skoro nie zarejestrujesz się do rozliczania transakcji unijnych to NIE.
2. Dostawca musi wystawić mi fv z podatkiem obowiązującym w jego kraju czy może 0%?
Jeśli dostawca nie jest zwolniony z VAT to transakcja będzie obciażona VAT-em kraju zakupu.
Rozumie że towar muszę sprzedać z obowiązującach stawką w danym kraju czyli w Polsce 8%?
Z jakim VAT-em? Przecież piszesz że nie będziesz się rejestrować do VAT.

Z tego co się dowiedziałem to żeby skorzystać z Vat 0% to gtrzeba się zarejestrować, więc postanowiłem że się rejestruje do Vat-ue.
Teraz proszę o podpowiedzenie czy dobrze to rozumie:
Kupuje towar stawka 0% w Polce mam ryczałt i nie jestem płatnikiem Vat ale na zakupiony towar daję odpowiednia stawkę 8% i w Vat-8 wykazuję to, np: 1000zł na fakturze i z tego 8%-80 zł wykazuję w Vat-8 i płace do US, i to tyle? czy muszę jeszcze rozliczyć Vat od sprzedaży?

Powrót