Zwolnienie z ZUS w ramach tarczy antykryzysowej

• Autor wątku Autor wątku to_skomplikowane
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

to_skomplikowane

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jeśli mamy osoby zatrudnione na umowie zlecenie (pełne składki), to jak to jest ze zwolnieniem z opłacania za nich składek ZUS w ramach tej tarczy?
To jest zwolnienie tylko z tego co jest po stronie płatnika, czy też z tego co jest po stronie ubezpieczonego?
Czyli np. składkę zdrowotną za pracownika płacimy normalnie, czy jesteśmy z niej zwolnieni?

1. Składacie normalna deklarację DRA+RCA itp
2. Nie płacicie w ogóle zusu (o ile spełniacie kryteria) tak po prostu...
3. A to oznacza to, że zwolnione są wszystkie składki
4. Do 20 czerwca należy złożyć wniosek o zwolnienie składek.
5. Zachowana jest ciągłość wszystkich ubezpieczeń - bo składki są wykazane i traktuje się je jakby były zapłacone.

Dzięki za informację.

Skoro nie płacę też tej części za ubezpieczonego, to co z tymi pieniędzmi? Dostaje je pracownik, czy zostają u mnie?
A jeśli zostają u mnie, to przy księgowaniu wypłaty pracownika nie księguję normalnie kwoty brutto, tylko kwotę brutto minus składki?

Wypaczasz nadal netto.
Bo musisz je potrącić zgodnie z przepisami. Nikt Cię zwolnił z obowiązku ich potrącania.

W poprzednim poście się pomyliłem - literówka - oczywiście wniosek składamy do 30 czerwca

Okazuje się, że jednak są już różne interpretacje w aspekcie czy zwolnienie składek ZUS za okres marzec - maj 2020 dla mikrofirmy (spełniającej wszystkie warunki przewidziane w Ustawie określanej potocznie jako Tarcza Antykryzysowa - Koronawirus) dotyczy części składek opłacanych przez Płatnika (przedsiębiorcę) za siebie i pracowników czy także części składek jakie są finansowane przez ubezpieczonych pracowników z ich wynagrodzenia... Nawet w informacjach z ZUS w tym temacie są uzyskiwane sprzeczne interpretacje.

Ostatnia edycja:
Takie interpretacje to zauważyłem snują różni nudzący się "eksperci".
Ustawa w tym zakresie wg mnie jest jasna, a cel tego zwolnienia i sposób realizacji też jest jasny.
Czy zapis, że zwalnia się z składek ZDRWOTNYCH, która jest zawsze finansowana przez ubezpieczonego - nie jest dla tych ekspercików wyraźnie jasna co ustawodawca miał na myśli?

Heh, jak się okazuje jednak sprawa nie jest taka jasna, bo znajomy kilka minut temu dostał odpowiedź z infolinii ZUS, że zwolnienie dotyczy tylko tej części składek, które są bezpośrednio ponoszone przez przedsiębiorcę (za siebie, osoby współpracujące i pracowników), a nie dotyczy tej części, która jest potrącana z wynagrodzenia pracowników. Kompletny galimatias.

Niech prześle Ci tę odpowiedź i najlepiej pytanie: boja zawsze mówię: jakie pytanie taka odpowiedź. Chętnie poczytam argumentację.

Ustawa o ZUS posługuje się pojęciem: finansowania składek (przez ubezpieczonego i pracodawcę)
Zaś ustawy o tarczy kryzysowej stanowi:

Art. 31zo. 1. (…) zwalnia się z obowiązku OPŁACANIA nieopłaconych należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, na ubezpieczenie zdrowotne, na Fundusz Pracy, Fundusz
Solidarnościowy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych lub Fundusz Emerytur Pomostowych, należne za okres od dnia 1 marca 2020 r. do dnia 31 maja 2020 r., wykazanych w deklaracjach rozliczeniowych.

Czyli nic tu nie jest napisane, iż dotyczy składek finansowanych przez pracodawcę - a o opłacaniu (wg sjp: 1. dokonywać zapłaty za coś)

Ostatnia edycja:
Niestety, nie prześlę, ponieważ znajomy tą odpowiedź uzyskał na Infolinii w Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS. Doradziłam mu aby wysłał to samo pytanie do COT ZUS przez formularz z ich strony z prośba o odpowiedź na e-maila. Zrobił to i jak dostanie odpowiedź, to mi przekaże i wtedy to wkleję tutaj. Tak na marginesie dodam, że znajoma fryzjerka zatrudniająca 2 osoby na pełny etat dzwoniła sama do ZUS i też otrzymała odpowiedź taką jak ten mój znajomy. Chaos, niestety.

Powrót